Ingen har väl undgått att vi lever längre. Det har nog inte heller undgått någon att det positiva faktumet också anses vara ett problem. Tillsammans med den utveckling som medicin- och läkarvetenskapen tagit de senaste 20 åren innebär det nya utmaningar för staten, kommuner, landsting och regioners ekonomi.
Dessutom har den nya generationens äldre andra krav på hur de vill leva än vad deras föräldrar hade, vilket också ställer krav och skapar utmaningar. Risken är att våra äldre får ta smällen, och på något sätt tvingas bära sina egna kostnader.
Utvecklingen av omvärlden är också något som ständigt pågår, men ofta förändras samhället först när utvecklingen gått för långt. När det händer, och förändringen tvingas fram, blir det sällan bra. Därför kändes det bra när regionen förra våren turnerade runt på ön med serviceutredningen, för att ta reda på vilka idéer och tankar vi gotlänningar hade.
Några som har tagit serviceutredningen på allvar är PRO här på Gotland. De skrev utifrån den utredning som regionen gjort ett förslag på hur de vill se den framtida offentliga servicen för sina medlemmar. Hur de vill att vård och omsorg ska fungera, och även hur det ska finansieras. Förslaget har varit på remiss bland medlemmarna och nu börjar svaren komma in.
PRO har beskrivit att de vill se två till tre landsbygdscentra, eller serviceorter utanför Visby. Hemse på södra delen av ön, Slite på norr och eventuellt ett till. Landsbygdscentra är enligt PRO orter med i det närmaste full service från regionen.
Där ska förutom vårdcentral även finnas kontor med den lokala ledningen för hemtjänsten samt de biståndshandläggare som arbetar för socialtjänstens med personer som bor inom landsbygdscentras upptagningsområde.
Dessutom vill de se något de kallar för trygghetspunkter på andra mindre orter, där regionens service finns tillgänglig med jämna mellanrum, men inte nödvändigtvis dagligen.
Det som PRO utpekar som den stora utmaningen är bostadsfrågan utanför Visby. För att det ska kunna finnas en förutsättning för landsbygdscentra behöver det finns seniora medborgare som nyttjar den servicen. Då behövs det anpassade bostäder. Bostäder till 60 plus ger äldre som inte längre orkar med att underhålla en villa, med allt det innebär, att flytta till ett för dem bättre boende.
Särskilt boende blir lösningen för de med större vård och omsorgsbehov att kunna bo kvar på orten. Regionen bör enligt PRO prioritera byggande av bostäder för 60 plus, samt bygga särskilt boende på de orter som utpekas som möjliga för landsbygdscentra. Det kan göras genom ägardirektiv till Gotlandshem eller så kallad dubbel markanvisning, där attraktiv mark i Visby tilldelas byggföretag samtidigt som det villkoras med att de också bygger i exempelvis Slite.
PRO har föreslagit att de eventuella kostnadsökningarna betalas genom en omfördelning av nuvarande budget. De ser att en skattehöjning skulle drabba stora delar av deras medlemmar, och att det därför är en dålig lösning.Det kommer bli riktigt intressant att få ta del av det färdiga förslaget senare i vår. För bara det remissunderlag som PRO skickat ut kan bli ett viktigt dokument i valrörelsen.