Politisk propaganda i PM

Regionråden Eva Nypelius (C) och Jesper Skalberg Karlsson (M) har tagit kontroll över informationsflödet från regionstyrelsens möte på ett sätt som påminner om det som sker i totalitära stater.

Regionråden Eva Nypelius (C) och Jesper Skalberg Karlsson (M) har tagit kontroll över informationsflödet från regionstyrelsens möte på ett sätt som påminner om det som sker i totalitära stater.

Foto: Emelie Stenqvist

Ledare Gotlands Folkblad2019-06-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det märks att det är en ny regim som styr Region Gotland. Det är inte bara politiken som styrs med järnhand, utan även informationen från regionstyrelsens, RS, sammanträden. I de pressmeddelanden, PM, som tidigare skickats ut efter RS-möten har regionens pressekreterare varit tydligt med att ge en bra och bred information om vilka beslut som tagits. Sen årsskiftet har den nya politiska ledningen börjat använda dem som politisk propaganda. Nu innehåller PM:en mindre information om vilka besluts som tagits, men betydligt mer information från de styrande om varför besluten tagits. Tidigare PM har även innehållit information om vilka ärenden politikerna haft olika uppfattning i och där det förekommit votering. Något som i mina ögon är viktig information. Nu är även den borttagen. Under onsdagens RS-möte blev minst två frågor föremål för votering. Dels frågan om SMA:s ansökan om utökad kalkbrytning i Klinte. Men även frågan om regionens ”Riktlinjer kundfakturering, kravhantering och inkasso” gick till votering. En votering som dessutom gick emot den styrande minoriteten. Inget av detta får vi veta i det officiella PM som skickades ut. Däremot får vi på ett tydligt sätt veta hur regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) tycker i varje enskild fråga som ansetts lämplig att ha med i pressmeddelandet.

Den politiska ledningen har, som jag ser det, tagit kontroll över informationsflödet på ett sätt som påminner om det som sker i totalitära stater.

I rikspolitiken har vi en ordning där det finns tjänstepersoner som tillsatts både politiskt och opolitiskt. De jobbar bland annat i regeringskansliet och på de olika departementen. Tanken med att det finns både och är att det vid varje regimskifte ska finnas kvar en bra kompetens genom de opolitiska, men att en ny regering också ska kunna tillsätta sina egna experter.

En sådan ordning har vi inte i regionen, förutom de politiska sekreterarna som är tydligt politiska. Där ska alla andra anställda vara opolitiska i sitt arbete och jobba för gotlänningarna, inte för partierna. Att borgarna nu politiserar tjänsten som Region Gotlands pressekreterare känns bara osmakligt.

Jag vet att frågan om politiska kommentarer i PM diskuterats tidigare, men då har tjänstemannaorganisationen hållit emot. De har tidigare ansett att de inte ska föra partiernas talan utan bara ge medborgarna information om vilka besluts som tagits.

Orsaken till att frågan om kommentarer i PM lyfts är att politiken successivt blivit mer komplex och belastningen på regionråd och nämndordföranden har ökat till den grad att det krävdes en förändring i organisationen för att de skulle kunna göra det jobb de vill göra. Frågan om kommentarer i PM lyftes som en av lösningarna politikerna kunde se på deras problem att hålla väljarna informerade om dagliga politiska frågor.

En annan lösning på det problemet var ett införandet av politiska sekreterare, vilket nu skett. Tanken med de politiska sekreterarna är bland annat att partierna ska kunna arbeta mer utåtriktat, vilket jag upplever att Socialdemokraterna lyckats bra med.

Nu har det borgerliga styret tillsammans 1,9 tjänster som politiska sekreterare att sköta det utåtriktade jobbet, men partierna anser sig tydligen även ha rätt att utnyttja Region Gotlands pressekreterare för egna partipolitiska syften.

Jag tycker att den här utvecklingen är oroande ur ett demokratiskt perspektiv och jag hoppas verkligen att den får ett slut innan mer information från regionen politiseras.