Ofta hörs det från borgerligt håll att samhällets utveckling beror på annat än politik. Hur ofta har vi inte hört uttalanden som, ”Det är inte politiker som skapar arbete, det är företag”.
Senast häromdagen läste jag en sådan kommentar. Det är i och för sig lika samt som att det inte är lantbrukarna som skapar maten det är kocken. Visst både företag och kockar skapar jobb respektive mat, men det är politiken och lantbrukarna som ger förutsättningarna.
Allt är ju politik! Allt från infrastruktur som vägar, vatten och avlopp till vård, skola och omsorg. Allt vårat gemensamma. Enligt Nationalencyklopedin betyder politik statskonst, processen att erövra och utöva makt i offentliga sammanhang.
Hur hade Sverige sett ut utan politisk inblandning? Hade vi haft vägar över allt eller bara på ställen där välbärgade var tvungna att ta sig fram? Hade någon annan fått lov att använda de vägarna?
Hur hade annan infrastruktur sett ut när det inte finns något gemensamt? Hade landet varit helt laglöst? Det är svårt att föreställa sig hur det hade sett ut om vi inte hade politiken. För även diktaturer drivs av politiska beslut.
Jag tror till och med de borgerliga politikerna och debattörerna som menar på att politik inte spelar någon större roll, inser att de har fel. Däremot verkar de tro att om samhället lägger sig i så lite som möjligt så löser marknaden problemen. Jag tror däremot att det är bättre att vi gemensamt tar hand om varandra.
Ett samhälle som är jämlikt blir också bättre att leva i. Ett samhälle med välutbildade medborgare fungerar bättre och har en större möjlighet att utvecklas. När samhället tar ansvar för sina medborgare och ser till att så många som möjligt lever så bra som möjligt under hela deras livstid, blir motsättningarna som minst. Mycket resurser sparas av att jobba förebyggande.
Segregation och klyftor i samhället spär på motsättningarna och vi får ett vi och dom samhälle, vilket vi ser nu i många bostadsområden runt om i Sverige. Lösningen på det är inte att låta marknaden ta hand om samhället. Vi måste istället se till att samhället, det vill säga du och jag och alla andra tar vårat ansvar gemensamt för att minska klyftorna.
Ett jobb betyder så mycket, både för den enskilda och för samhället. Därför är det viktigt att samhället och politiken skapar förutsättningar för företag att anställa och för medborgare att kunna ta de arbeten som finns. Våra utbildningar måste därför vara anpassade för arbetslivet och det måste också finna möjligheter att fortbilda och ombilda sig under hela livet.
Om samhället och politiken skapar förutsättningar för våra Svenska företag att hitta nya marknader så kan de expandera så får vi fler sysselsatta. Om samhället och politiken kan skapa förutsättningar för våra företag att utveckla nya produkter så kan vi få fler sysselsatta.
Så att samhället och politiken skapar förutsättningar för att företag skall kunna anställa är själva grunden för att nå ett mer jämlikt samhälle, det borde även borgerliga politiker och debattörer känna till och förstå, men de kanske inte är intresserade av ett mer jämlikt samhälle.