På tiden med nytt badhus

Slitet badhus. Solbergabadet sjunger på sista versen och ett nytt badhus i Visby är nu än mer aktuellt än när det beslutades om att ta in anbud för ett nytt 2009.

Slitet badhus. Solbergabadet sjunger på sista versen och ett nytt badhus i Visby är nu än mer aktuellt än när det beslutades om att ta in anbud för ett nytt 2009.

Foto: Zettergren Bengt

Ledare Gotlands Folkblad2018-02-10 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Frågan om ett nytt badhus i Visby är långt ifrån en ny fråga. Hösten 2009 tog kommunfullmäktige beslut om att upphandla ett nytt badhus i Visby.

Det är det senaste försöket av många att få till den så efterlängtade simhallen vilken då skulle byggas tillsammans med en arenahall samtidigt som det skulle finnas möjligheter att bygga ett hotell på samma område. I fullmäktige var samtliga överens om att det skulle byggas, men inte var det skulle byggas. Beslutet blev att ett badhus, en arenahall och möjligheter till ett hotell skulle skapas på Södra hällarna.

Regionen styrdes på den tiden av de borgerliga partierna vilka också drev förslaget. Tanken var att privata entreprenörer skulle stå för stora delar av både bygget och driften, men när anbudstiden var ute hade ingen lämnat något anbud.

Det fanns dock tre intresserade som ville förhandla om villkoren. I juni 2010 lades hela idén ner, då regionstyrelsen inte kunnat hitta lösningar med de intresserade.

Badhus är ingen ekonomiskt bra idé för en entreprenör om det inte finns tillräckligt stora ekonomiska garantier från till exempel regionen. Se bara i Roma där både badhus och utomhusbad ligger i träda på grund av dålig lönsamhet.

Ja, jag vet att badhuset i Roma stängdes av regionen på grund av säkerheten, men om det funnits ekonomi i att renovera och driva det så hade badhuset varit sålt och renoveringen igång.

Nu mer än åtta år efter beslutet att upphandla bland annat ett badhus på Södra hällarna, har det hänt en hel del med de gotländska baden. Behovet av ett nytt badhus har inte riktigt minskat, snarare tvärt om.

Därför blir jag förvirrad när jag läser i en insändare i GT den 31 januari att den samlade borgerligheten på ön, nu helt plötsligt vill se att den samlade anläggningsstrategin för hela öns idrottsanläggningar ska bli klar innan det beslutas om en plan för ett nytt badhus i Visby.

Vad har egentligen hänt sen 2009? Varför är det så viktigt för den samlade borgerligheten att utredningen om ett nytt badhus i Visby skjuts upp? Svaret på den frågan tror jag vi kan se i den insändaren jag refererar till samt i de artiklar där ledande borgerliga politiker uttalat sig.

De menar att hela idén om en utredning är valfläsk. Ja, det kanske är så, men vad spelar det för roll. Betyder det att badhuset blir verklighet så får det vara hur mycket valfläsk som helst. Och när skulle ett sådant förslag annars få läggas? Nej, då valfläskkortet åkte upp, blev hela debatten om en helhetsbild inte längre trolig. Nu luktar det mer avundsjuka.

Verkligheten är den att läget för att bygga ett nytt badhus i Visby är bättre än på länge. Regionens stora överskottet för 2017 på 151 miljoner kronor och de över 180 miljoner kronor som regionen får in under 2018 genom försäljningen av fastigheten Kanonen 1, som inrymmer bland annat Almedalsbiblioteket, ger stora investeringsmöjligheter.

Nu riskerar den möjligheten att rinna ut i sanden, om den samlade borgerligheten får bestämma. Nu är den risken minimal då vi inte har en borgerlig majoritet i regionfullmäktige, och det är tur för Gotland.