Nya väderkvarnar att bekämpa

Foto: JAN COLLSIÖÖ

Ledare Gotlands Folkblad2018-02-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kan inte låta bli att bli fascinerad över att byggnadsnämnden återigen verkar göra som Don Quijote, det vill säga slåss mot väderkvarnar.

De flesta känner vid det här laget till historien om belysningen på Mats Alyhrs fastighet på Kung Magnus väg på Östercentrum i Visby. Byggnadsnämnden ansåg att belysningen var allt ifrån en fara för trafiken till ett svartbygge. Ärendet, som tog över ett år att reda ut, gav dessutom fastighetsägaren rätt fullt ut.

Det som de flesta reagerade på var att byggnadsnämnden, trots enorma väntetider för att få bygglov, valde att lägga så pass mycket tid och resurser på ett så litet ärende.

Nu verkar man ha hittat en ny väderkvarn att slåss emot. Det gäller Gotlandshems fastigheter i Stävensom nyligen fått 77 helt nya ytterdörrar där byggnadsnämnden nu kräver att ingångarna ska tillgänglighets-anpassas.

I sak är det jättebra att så många fastigheter som möjligt anpassas för personer med nedsatt rörelseförmåga, men i de här fastigheterna är tillgängligheten när man väl kommer in inte så bra.

Därför har Gotlandshem ifrågasatt varför just de här ytterdörrarna ska anpassas, när resten av huset inte är det. Vad är det för mening med att personer med nedsatt rörelseförmåga kommer in i farstun, men inte längre?

Samma bedömning har länsstyrelsen gjort i svaret på Gotlandshems överklagande. Till P4 Gotland säger länsjuristen Viktoria Gullback: ”I och med att byggnaderna inte är tillgänglighetsanpassade invändigt så tyckte vi att det inte var skäligt att tillgänglighetsanpassa dörrarna.”

Nu finns det en fråga till som tydligen är viktig – rent byråkratiskt. Om den renovering som Gotlandshem gjort där nya dörrar satts in är att anses som en ombyggnad så är det förpliktat med en bygglovsansökan. Vilketgör att detdå skulle kunna ställas helt andra och då hårdare krav.

Här ansåg Länsstyrelsen att det inte var frågan om en åtgärd som krävde bygglov utan om en renovering. Byggnadsnämnden får med andra ord återigen bakslag i en fråga de lagt ner en hel del arbete på. Och än mer arbete vill de tydligen ha.De har nämligen överklagat ärendet till mark- och miljödomstolen.

Vad vill egentligen byggnadsnämnden uppnå? Varför är det viktigt för nämnden att fastigheter som invändigt inte är – och aldrig har varit – tillgängliga för alla, ska ha ytterdörrar som är anpassade för personer med nedsatt rörelseförmåga?

Jag har svårt att förstå vad nämnden vill uppnå med sitt överklagande. Riktigt svårt.

* * *

Här på Gotland kommer det att bli omkring 200 nya arbetstillfällen och därtill 500 pensionsavgångar som behöver ersättas under 2018 enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos. ”Det blir väldigt många jobbchanser för de som är arbetssökande på ön” säger Arbetsförmedlingens analytiker Jim Enström till helagotland.se.

Man skulle absolut kunna sammanfatta arbetsmarknadsläget med: Nu går det bra för Gotland.