Den senaste veckan har Socialdemokraterna drivit mer socialdemokratisk kärnpolitik än på länge. Rubriker som ”Vi slår vakt om Sveriges säkerhet”, ”Ut med de papperslösa” och ”Fler måste lämna landet” har blivit vardagsmat det senaste dryga halvåret om man följer socialdemokraternas politiska utspel.
Nyligen kunde vi läsa ”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra.” Förra veckan presenterades ett ”språkpaket med språkplikt för nyanlända och invandrare”.
Den hårda tonen har varit tydlig och något jag upplever som nytt för Socialdemokraterna. Reformerna har givetvis varit nödvändiga och innehåller en hel del välkänd s-politik, men presentationen har varit tydliga flörtar med yttersta högern.
I fredags togs första steget mot den socialdemokrati jag känner igen. Sjukförsäkringen har genom åren blivit en försäkring som man inte riktigt kan lita på. Pendeln har slagit över från en försäkring utan större krav på att hitta nya arbeten som fungerar, till att vara svår att få ut ersättning ifrån trots tydliga läkarintyg. I fredags bytte regeringen generaldirektör på Försäkringskassan. Ann-Marie Begler har lett Försäkringskassans arbete i att stärka rättssäkerheten i handläggningen och få kontroll på sjuktalen - något hon, enligt socialminister Annika Strandhäll (S), har lyckats bra med. Men nu är det arbetet i det närmaste klart och nya utmaningar väntar för Försäkringskassan. ”Skälet till att vi byter ledarskap är att vi vill se en ny inriktning på kassan. En del i det handlar om att stärka de delar som varit väldigt kritiserade”, sa Strandhäll till TT.
Samtidigt har regeringen förändrat regleringsbrevet för att bland annat samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska förbättras.
Nu blir det Maria Hemström-Hemmingsson, generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen som går in som tillförordnad chef tills en ny generaldirektör har utsetts.
Regeringens beslut att byta generaldirektör när uppdraget ändras kan jämföras med ett liknande beslut angående bytet av rikspolischef. När Dan Eliassons uppdrag med att få igång den nya polisorganisationen var i det närmaste klart behövdes en ny inriktning och Anders Thornberg fick ta över som rikspolischef. Så byten av generaldirektörer eller andra liknande höga befattningar är inget nytt och behöver inte alltid vara kritik mot nuvarande. Man kan mer se det som ett byte i en fotbollsmatch. Ny energi eller ny kompetens behövs för att laget ska kunna prestera sitt bästa.
I måndags meddelade barn- ,äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) att det kritiserade besparingskravet i LSS-utredningen tas bort. Ett beslut som verkligen välkomnas, då besparingskravet ger fel fokus för en utredning där rätt fokus är att hitta definitionen av de grundläggande behov som LSS ska täcka. Något som i dag är otydligt. Regeringen har sedan tidigare stoppat nya omprövningar av rätten till LSS då prejudicerande domar har visat på att de grundläggande behov som de flesta anser ingå i LSS, inte alls ingår.
Nu kan vi bara hoppas att utredningen ger tydliga svar, för LSS-lagstiftningen behöver helt uppenbart förtydligas.