Nazisterna kan inte tystas

Tältet får nazisterna lämna hemma i år då de inte fick tillstånd att hyra mark, men de har fått rätt att hålla tal vid tre tillfällen.

Tältet får nazisterna lämna hemma i år då de inte fick tillstånd att hyra mark, men de har fått rätt att hålla tal vid tre tillfällen.

Foto: Malin Stenström

Ledare Gotlands Folkblad2018-05-31 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När Förvaltningsrätten den 21 maj tog beslut om att avslå nazisternas överklagan på regionens beslut att nyttja sitt kommunala veto för att hindra nazisterna att hyra mark under Almedalsveckan, drog nog många en lättnadens suck.

Men som jag skrev i min ledare i onsdags fanns det en fråga kvar att få svar på. Hade nazisterna även ansökt om att få hålla möte?

I går fick vi svar på den frågan. Ja, nazisterna hade ansökt om att få hålla möte vid tre tillfällen under Almedalsveckan och polisen har gett dem rätt till att hålla alla tre.

Beslutet kommer inte som en överraskning då yttrandefriheten är överordnad det mesta och extremt goda skäl behövs för att polisen ska kunna neka tillstånd.

Man får inte nekas rätten till offentliga möten för att det kan antas att det som kan komma att sägas bryter mot någon lag. Brottet begås först när det uttalas eller sprids på annat sätt. Dessutom är säkerheten under Almedalsveckan på en sådan nivå att den knappast kan användas som orsak till att neka nazisterna att hålla möte.

Nu blir det återigen en Almedalsvecka med nazistiska inslag, och det är inget som arrangören kan göra något åt. Tråkigt nog.

Jag tycker det är tråkigt att den fina manifestationen för demokrati som Almedalsveckan är, ska tvingas dras med ett gäng som varken vill ha demokrati eller kan uppföra sig som folk normalt gör. Ett gäng nazister som dessutom gör att intresset för veckan svalnar betydligt.

Problemet är dessutom mycket större än de huliganer som vissa fotbollsklubbar fick på halsen och som fick publik att stanna hemma. Detta då huliganerna ändå hade en form av anknytning till föreningen eller dess fanklubbar och de själva därför kunde ta tag i frågan. Nu är det inte någon svans till de etablerade partierna som ställer till det utan en hel organisation. Hur handskas man då bäst med den situationen ur ett arrangörsperspektiv? Hur får man då fler besökare och hur får man fler och bättre aktiviteter?

Stefan Löfvens uttalande från förra året om att åka någon annan stans för att träffa vanligt folk kan nu bli än mer aktuellt. För nu finns risken att det till slut bara finns ett gäng nazister kvar.

När jag skrev om Förvaltningsrättens dom som gav regionen rätt att nyttja sitt veto, skrev jag också att frågan var intressant. När jag nu läst domen så blir den än mer intressant. Domen tar nämligen bara fasta på om beslutet kommit till på rätt sätt.

Vilket oftast inte är så svårt för regionen. Fanns frågan på dagordningen, var den utredd, var församlingen som tog beslutet rätt församling, var församlingen beslutsmässig, har protokollet förts på rätt sätt och är beslutet rätt nedtecknat. Förvaltningsrätten fick inte ta hänsyn till orsaken till att vetot användes eller om det ens fanns någon orsak.

Hur kan en sådan möjlighet utnyttjas om det blir konstiga majoriteter i nämnder framöver. Majoriteter som vill inskränka andras möjligheter. Inte bara andra politiska partier, utan även exempelvis kulturyttringar. En majoritet som ogillar vis form av kultur, men inte andra former.

Vi tycker att lagstiftningen fungerade bra nu när det hindrade en grupp som den absoluta majoriteten inte vill ha hit. En grupp som dessutom bevisligen inte kan sköta sig. Men tänk er om lagrummet utnyttjas för att förhindra personer av viss ras, härkomst eller sexuell läggning att få plats i det offentliga. Då hamnar det som nu skett i en helt annan dager.