I dag överlämna regeringen 2018 års budgetförslag till riksdagen. Vid lunchtid kommer Finansminister Magdalena Andersson (S) att ta den sedvanliga budgetpromenaden från Finansdepartementet till Riksdagen, med den så kallade nådiga luntan i famnen. I år gör hon det med lätta steg.
Det ekonomiska läget ser mycket bra ut och reformerna för att minska klyftorna i hela landet är många. När Magdalena Andersson tog över finansministerposten efter Anders Borg (M) fick hon också överta ett underskott på 60 miljarder kronor. Ett underskott som Andersson och regeringen har vänt till ett överskott. Nu finns det en procent av BNP till reformer och en procent av BNP kvar i överskott.
Det blir satsningar på försvaret, polisen och tullen som ska göra Sverige säkrare. Det finns reformer som förbättrar för pensionärer och barn. Det blir välbehövliga pengar till landstingen och sjukvården, höjt tak i sjukförsäkringen och dubblerat tandvårdsbidrag. Regeringen kommer dessutom att fortsätta med miljö- och klimatsatsningar, vilka fördubblats under mandatperioden.
Det livslånga lärandet får givetvis också ta del av reformerna, allt från förskola till vuxenutbildningen kommer att få mer resurser. Allt detta samtidigt som regeringen fortsätter betala av på statsskulden. Enligt Magdalena Andersson finns det avundssjuka bland kollegor från andra länder hon träffar. Vilket är lätt att förstå.
Grunden för att alla dessa satsningar kan göras är att människor har jobb. Sen regeringsskiftet är det mer än 200 000 fler som har ett arbete att gå till. Högkonjunkturen gör sitt, men hälften av de 200 000 skulle inte ha haft något arbete att gå till utan regeringens aktiva jobbpolitik. Den största utmaningen framöver för regeringen är att ge arbetsgivarna den arbetskraft de behöver. Den missmatch vi fortfarande ser är en följd av den nedmontering av vuxen- och arbetsmarknadsutbildningen som den borgerliga regeringen gjorde under sina åtta år. I lågkonjunktur bör den del av arbetskraften som inte arbetar rustas för de jobb som kommer, vilket inte gjordes.
När vi väl har utbildat personer med till utbildning för de jobb som arbetsgivarna i dag inte hittar personal till blir det en dominoeffekt. vilket även ger jobb som inte kräver lika hög kompetens. Regeringens mål om att ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 stor fast och budgeten visar att regeringen tar målet på allvar.
Från borgerliga politiker och debattörer får regeringens samarbete med Vänsterpartiet ofta hård kritik. De menar på att Vänsterpartiet för en ansvarslös ekonomisk politik, som smittar av sig på regeringen. Vad de väljer att inte berätta är att Vänsterpartiet har varit med och tagit ansvar för landets ekonomi.
De har varit med och tagit ansvar för att vända Anders Borgs underskott på 60 miljarder kronor till ett överskott. Ett överskott som Vänsterpartiet nu är med och fördelar på ett mycket ansvarsfullt sätt.
Jag har mycket svårt att se att det är ansvarslöst att betala av på statsskulden, genomföra välbehövliga reformer för att minska klyftorna i samhället samtidigt som man ser till att budgeten har ett överskott. Men tydligen finns det personer som ser det på ett annat sätt.