Mycket klokt upphandlat

Ledare Gotlands Folkblad2016-04-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I gårdagens GT kunde vi läsa om de nya upphandlingarna som Region Gotland gjort för regionens måltidsförsörjning. Genom att göra flera mindre upphandlingar istället för en stor har fler lokala företagare fått chansen att lägga anbud. Sverige har generellt haft en rigid tolkning av Lagen om offentlig upphandling.

Först på senare tid har de offentliga aktörerna vågat ta större ansvar för vad de egentligen upphandlar. Detta genom att ställa krav i upphandlingarna, samt att dela upp de upphandlingar som går att dela upp. Upphandlingarna innehåller numera en tydligare miljöprofil än tidigare då upphandlingarna var mer inriktade på lägsta möjliga kostnad.

Tanken att värna miljön genom kortare transporter ger de lokala producenterna en större möjlighet att vinna upphandlingarna. Men då upphandlingarna tidigare varit så stora och övergripande har inte de mindre lokala producenterna haft någon möjlighet att tävla om kontrakten.

Region Gotland har verkligen gjort ett bra arbete med den nya upphandlingen för regionens måltidsförsörjning. Kraven i upphandlingarna samt att dela upp upphandlingen i flera mindre ger nu regionens alla olika kök mer närproducerade råvaror.

De som kommer att få ta del av måltiderna på våra skolor, äldreboenden och sjukhuset kommer säkerligen att märka en stor skillnad på kvalliten på maten. Jag blir uppriktigt glad när Region Gotland väljer att var aktiv i sina upphandlingar och på ett sätt som ger de lokala producenterna och distributörerna en ordentlig chans att vinna upphandlingen.

Detta är inte bara bra för de som kommer att äta maten, utan även för den gotländska landsbygden. Politiskt sätt tror jag att alla partier är överens om att denna utveckling är bra. Miljökrav på kortare transporter, delupphandlingar för att ge mindre aktörer chansen, krav på bra djurhållning och så vidare är ingen het politisk potatis.

Olika miljö- och djurhållnings- certifieringar krävs av producenterna för att de skall kunna var aktuella.

Schysta villkor som främjar djur och natur är numera något alla vill se, men när det börjar diskuteras att producenterna även skall ha certifiering för schysta villkor för de anställda, det vill säga kollektivavtal, går de borgerliga politikerna och debattörerna i taket.

Djur och natur skall skyddas med schysta villkor, men de som arbetar med djuren och grödorna ska kunna behandlas hur som helst om de borgerliga politikerna får bestämma. Nu har vi som tur inte borgerligt styre i alla kommuner och landsting, och flera socialdemokratiskt styrda kommuner och landsting har infört krav på kollektivavtal i sina upphandlingar.

Jag hoppas verkligen att Region Gotland och den rödgröna majoriteten också är beredda att följa med på det tåget.

Landsbygdståget sitter den rödgröna majoriteten redan på, även om de, obefogat, brukar kritiseras för att inte värna den gotländska landsbygden. För genom att styra upphandlingen ger man verkligen den gotländska landsbygden en möjlighet att leva, och kanske till och med leva upp.