Miljöpartiets kongress kan knappast ha kommit lägligare. Problem med förtroendevalda och över ett år som regeringsparti har gett enorma slitningar. Kongressen har gett miljöpartiet en möjlighet till reflektioner, diskussioner och läkande av de sår som uppstått av slitningarna.
Det känns som om kongressen också hade en stor del av läkande verkan. Miljöpartiet känns nu mer beredd än tidigare på vad som krävs av ett regeringsparti i en samarbetsregering. Bytet av språkrör ger också miljöpartiet en nystart som de så väl behöver. Nystarten hade givetvis varit bättre om bägge språkrören bytts ut då miljöpartiets språkrör har gemensamt ansvar för partiets ledning.
Nu kan miljöpartiet med förnyade krafter ge sig in i det viktiga regeringsarbetet. Förhoppningsvis med insikten att de som regeringsparti måste kompromissa och ta ansvar för hela den politiska skalan.
Miljöpartiet har precis som regeringen som helhet haft mycket svårt att nå ut med den politik och de förändringar som faktiskt sker. Den media som medelsvensson tar del av har numera lättare att rapportera om saker de vet ger klick på deras hemsidor, än att rapportera om de förändringar som politiska beslut ger. De politiska besluten ger inga snabba förlopp, och då blir det ingen nyhet. Exempelvis blir förändring av skatter en nyhet ur ett samhällsperspektiv, men en nyhet ur ditt plånboksperspektiv.
Med plånboksperspektiv menar jag då direkt verkan på din disponibla inkomst och inte indirekt via höjda eller sänkta avgifter eller andra försämringar eller förbättringar av välfärden som följer skatteändringarna. Medias förändring från samhällsbevakande nyhetsrapportör till klickjagare har regeringen inte lyckats följa med i. Här måste båda regeringspartierna bli mycket bättre, på att nå ut och klara av att använda sig av medias nya arbetssätt.
* * *
Den internationella mjölkkrisen slår hårt mot de Gotländska mjölkproducenterna. Den fria marknaden gör att det idag finns en överproduktion av mjölk i Europa, vilket helt naturligt sänker priserna. När branscher drabbas av kriser brukar det alltid bli diskussioner om att staten skall gå in och rädda de drabbade.
Maud Olofsson (C) före detta näringsminister i en av Fredrik Reinfeldts regeringar sa angående industrikrisen 2008 att ”marknaden får sköta omstruktureringen”. Oavsett hur hårt den enskilda företagaren drabbas av att hen tvingas lägga ner sin mekaniska verkstad eller sin mjölkproduktion, oavsett vilken personlig tragedi det är skall nog regeringen passa sig för att i dagens fria företagsamhet gå in och snedvrida konkurrensen.
* * *
Nyheten om att ytterligare statliga jobb kommer till på Gotland i form av 40 jobb på Försäkringskassan är välkommen. Regeringens satsning på att hela landet skall leva bär återigen frukt.
Redan idag sker en enorm omflyttning av anställda och den kommer bevisligen att fortsätta. Att byta jobb då och då ger en nytändning vilket jag själv kan intyga och att det finns jobb att söka är den bästa flexibiliteten arbetsmarknaden kan ha.