Efter att den legendariska Hollywoodproducenten Harvey Weinstein blivit anklagad för grova sexuella övergrepp, startade skådespelerskan Alyssa Milano uppropet ”metoo”, ”jag också”, i sociala medier under hashtaggen #metoo.
Det går ut på att kvinnor, som blivit utsatta för sexuella övergrepp, skriver #metoo, i sina sociala medier. (# eller hashtag som det uttalas är ett sätt att samla alla inlägg på sociala medier under samma rubrik.) Gensvaret är skrämmande. Nu vittnar ett enormt antal kvinnor, över hela världen, genom ”metoo” att även de varit med om sexuella övergrepp.
Här i Sverige har vi kommit långt med att inte acceptera sexualbrott.
Det visar sig bland annat i statistiken över anmälda övergrepp där Sverige ligger i topp. Orsaken till det stora antalet sexualbrott är att vi har en lagstiftning där fler handlingar anses olagliga än lagstiftningen i många andra länder. Samt att kvinnor i Sverige i större omfattning är beredda att anmäla de övergrepp de utsätts för.
Återigen är det de patriarkala strukturerna som visar sig från sin absolut sämsta sida.
Nu är det inte alla män som begår övergrepp. Det man kan hoppas på är att uppropet ”metoo” öppnar upp ögonen på oss alla. Att de som begår övergrepp utan att inse det, tänker sig för nästa gång samt att de som ser eller hör ett övergrepp, reagerar när de begås.
”Jag längtar efter att se män som visar sin solidaritet och män som tar avstånd från detta. Inte för att män som grupp är skyldiga, men för att kvinnor står för nästan all kamp för jämställdhet. Män måste stå på kvinnornas sida.” säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i en intervju med SVT. Jag kan bara hålla med.
Nu är ”metoo” inte det första uppropet och säkerligen inte heller det sista.
I slutet av 2013 var uppropet ”mörkertalet” aktuellt. På det sociala mediet Twitter vittnade många kvinnor om de våldtäkter de blivit utsatta för men som de aldrig anmält. Även då blev gensvaret stort. ”Mörkertalets” berättelser visar på att de flesta övergreppen begås av pojkvänner i, vad som brukar kallas, hemmets lugna vrå.
Övergreppen liknar långt ifrån de svåra överfall vi ser framför oss när vi pratar om våldtäkter. Pojkvännerna kanske inte ens har varit medvetna om att övergreppen skett.
Många av tjejerna i ”mörkertalet” vittnar om hur de valt att ”gå med på sex” för att de inte vågat eller orkat säga ifrån. Men det finns också vittnesmål om grova övergrepp där förövaren borde ha varit fullt medveten om sina handlingar.
Uppropen ”metoo” och ”mörkertalet” har gemensamt att män i någon form av maktposition tar för sig av kvinnor i underläge. Det kan vara allt ifrån chefer till pojkvänner eller äldre anhöriga. Patriarkala strukturer där män anser sig ha rätt till sex och där kvinnor är deras redskap.
Strukturer som är extremt svåra att bryta om inte vi alla är medvetna om att de finns. En bra början är en samtyckeslag. Genom en sådan kan vi lyfta en diskussion om hur en relation ska fungera. Då kan vi få till ett nytt sätt att tänka, där män slutar att ta för givet att det är fritt fram.
Då kanske fler tar steget att alltid stå på kvinnornas sida.