Mer resurser till välfärden

Visby lasarett. En viktig del av vår välfärd, som vi behöver säkra finansieringen till.

Visby lasarett. En viktig del av vår välfärd, som vi behöver säkra finansieringen till.

Foto: Tommy Söderlund

Ledare Gotlands Folkblad2016-05-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I gårdagens GT kunde vi bland annat läsa om Räddningstjänstens rekryteringsproblem. På grund av att samhället förändras finns det inte längre lika många som har möjlighet att vara deltidsbrandmän, då det kräver en daglig närvaro på orten.

För att lösa problemen har Räddningstjänsten fått börja heltidsanställa personalen även ute på de så kallade deltidsbrandkårerna. Detta medför ökade kostnader.

I Sverige ökar medellivslängden och då de årskullar som nu uppnår pensionsålder är större än tidigare blir det fler som behöver hjälp i form av medicin, sjukvård och omsorg. Detta medför ökade kostnader.

Samtidigt är de personer som är i behov av den omsorg som särskilt boende ger, mer krävande då de knappast nöjer sig med sängplats och mat för dagen. Våra levnadsvanor måste få fortsätta även när vi inte längre kan bo hemma. Detta medför ökade kostnader.

Vår skola är även den i stora behov av mer resurser. Fler lärare och andra vuxna behövs i skolan. De krav som ställs på våra lärare innebär att de behöver bättre utbildning och vidareutbildning under hela tiden de är lärare. Detta medför ökade kostnader.

Vi har som ni märker en hel del att göra för att vår välfärd skall hålla för de krav vi har på den och det medför att vi behöver öka intäkterna för stat, landsting och kommuner. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har i en rapport beräknat kommunerna och landstingens ökade kostnader till en skattehöjning med minst 2 kronor för att de skall kunna hålla den efterfrågade servicegraden.

Skatteintäkterna måste öka, eller omfördelas. Jag har svårt att se att omfördelningar löser problemen, så för mig återstår bara ökade skatteintäkter. Fler i arbete och bättre arbetsmiljö minskar uttaget ur två tunga utgiftsposter, A-kassan och sjukförsäkringen. Inte som något quickfix, men säkra långsiktiga besparingar. Men vi behöver även säkra skatteunderlaget.

Jag är för att återinföra fastighetsskatt. Jag vet att fastighetsskatten är ett rött skynke för många, men som skatt är den oslagbar. Vi måste ha tak över huvudet och hus flyttas inte hur som helst, så skatteunderlaget blir kvar. Den fastighetsskatt som Reinfeldts regering tog bort fungerade inte bra. Det fanns en hel del konstigheter i den som gjorde den ohållbar.

Men att helt ta bort den var inte smart rent ekonomiskt, men det var inte heller tanken från den borgerliga regeringen. Det var ett ideologiskt beslut, inte ekonomiskt.

Problemet med att fastighetsskatten ökade, ibland okontrollerat, för att grannens hus köptes för stora summor kan lösas med att göra skatten fast, vid varje köptillfälle. Då vet köparen vilka kostnader som finns över tid och riskerar inga chockhöjningar. Det kan möjligen finnas en uppräkningsmodell utifrån inflation.

Om vi skall behålla vår välfärd och om välfärden skall ge den service vi vill ha så behöver stat, landsting och kommuner mer pengar i form av skattintäkter.

En bra början är att även välbärgade Moderater i skatteutskottet och deras skattesmitande kompisar bidrar till vårat gemensamma genom att sluta smita ifrån sitt ansvar som medborgare i vårat fina land.