Lätt att plocka den frukten

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-10-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En av de längre och tuffare debatterna under gårdagens regionfullmäktige möte handlade om de två omgångarna med Peter Larsson-pengar och hur de kommer norra Gotland till godo.

När regeringen tog beslut om att ett Natura-2000 område skulle inrättas i området runt Bästeträsk, blev det samtidigt klart att Gotland skulle kompenseras med 100 miljoner kronor. Pengar började snabbt kallas för Peter Larsson-pengarna, då regeringen utsåg just Peter Larsson som kontaktperson mellan Gotland och regeringen.

Resultatet av kontakterna blev ”Hållbara Gotland” där fyra näringslivsområden skulle stärkas. Ny industriell utveckling, framtidens hållbara livsmedel och havets näringar, en hållbar besöksnäring och det digitala försteget. Satsningar som ska stärka det gotländska näringslivet.

Många på norra Gotland hade hoppats på att pengarna skulle öronmärkas för just näringslivsutveckling på de norra delarna av vår ö. En hel del av dem är besvikna över att det inte blev någon öronmärkning. Nu är det i stället upp till företagare och organisationer att på norr, och på övriga Gotland, att själva söka pengar till de satsningar de vill göra och som passar in på de riktlinjer som finns.

Lösningen för hur pengarna kan sökas är långt ifrån bra, men då det finns strikta restriktioner från EU om hur statliga pengar får användas är det nog, tyvärr, ändå vad man kunde förvänta sig.

Slite med omnejd såg fram emot att återigen bli omlastningshamn för ett Nordstreamprojekt. Första gången gav det samhället lite nytt liv, vilket många Slitebor och företagare verkligen uppskattade.

När regeringen denna gång uttryckligen bad regionen att säga nej, utifrån rikets säkerhet, blev Gotland än en gång kompenserade med 100 miljoner kronor. Även denna gång blev det Peter Larsson som fick uppdraget som kontaktperson.

När Slite gick miste om de pengar som näringslivet skulle kunna få in av de som arbetar med omlastningen, blev trycket på kompensation till Slite och norra Gotland än hårdare än vid de första Peter Larsson pengarna.

Nu verkar det som om det även denna gång blir svårt att öronmärka pengar till norr. Visserligen är de flesta eniga om att de 50 miljoner kronorna som Trafikverket fått till att rusta upp det gotländska vägnätet, ska gå till vägar på norra Gotland. Länsväg 148 mellan Visby och Fårösund har tydligt nämnts som ett av objekten, det har även länsväg 147 mellan Visby och Slite och vidare till Lärbro. Men vi vet inte i dag hur pengarna kommer användas.

De resterande 50 miljonerna är vikta för olika utbildningssatsningar som mycket väl kan komma norra Gotland till del, men det kommer att ta tid innan vi vet om det blir så.

Som ni förstår är detta en lätt frukt för oppositionen att plocka. På samma sätt förstår ni nog hur svårt det är för den rödgröna majoriteten att på ett bra sätt visa på hur norra Gotland får ta del av pengarna. 200 miljoner kronor till att på lika sätt utveckla det gotländska näringslivet kommer att ge resultat. Det är ett som är säkert.

Att i dag redovisa hur mycket av satsningarna som faller ut på norra Gotland är omöjligt. Det kommer vi om möjligt veta först om några år. Men då kan de politiska poängerna för länge sedan vara utdelade till den som i dag har lättast att plocka frukten.