Region Gotland i allmänhet och regionfullmäktige i synnerhet blir nu överösta med beröm för beslutet att boka upp Almedalen två dagar före, samt dagen efter politikerveckan. Riksmedia slår på stort och hyllar regionen för ”bokningskuppen”.
Visst kan jag förstå de hyllningar som nu görs, men beslutet är i mina ögon mer praktiskt och strategiskt än politiskt. Det är en politisk fråga men den borde ha väckts redan 2014 när Svenskarnas parti fick hyra Almedalen kvällen innan politikerveckan startade.
Då, om någon gång, borde arrangörerna ha insett att Almedalsveckan kan utnyttjas för att få stort medialt utrymme. Och då inte bara av obskyra eller extrema politiska fraktioner, utan även andra som hade kunnat ta chansen att se ut som en del av den officiella veckan.
Det finns experter som menar att: ”kommunen kan inte lägga in sitt veto när det handlar om ordning och säkerhet. Det är en polisiär fråga.”
Detta enligt SVT Öst som den 25 oktober förra året intervjuade Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt och lektor vid Uppsala universitet.
Intervjun gjordes utifrån det beslut som tekniska nämndens tog i höstas att de skulle använda sig av det kommunala vetot för att inte ge nazisterna möjlighet att hyra mark under årets Almedalsvecka.
Ett beslut som tekniska nämnden nu också har verkställt i och med deras avslag på nazisternas ansökan i slutet av mars.
Jag anser att beslutet om att hyra Almedalen innan och efter politikerveckan är praktiskt då arrangemanget ändå behöver förberedas och strategiskt för att förberedelserna förhoppningsvis blir större framöver. Utifrån hur partierna har valt att nyttja Almedalsparken finns det i dag inget behov av större förberedelser, men det kan komma att ändras.
I samband med att Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad gick ut och kritiserade veckan hörde jag Almedalsgeneralen Mia Stuhre berätta att partierna har stora möjligheter att nyttja själva Almedalsparken betydligt bättre än de gör.
Parken står i det närmaste tom under hela dagen, och det är först när tiden för talet börjar närma sig som den fylls på av partiernas aktiviteter.
Här finns stora möjligheter för partierna att ta ”tillbaka” det partipolitiska fokus som var tydligt i de tidiga årgångarna av Almedalsveckan. Ett fokus som blivit omsprunget, eller i alla fall hunnits ikapp av ett enormt och fantastiskt brett allmänpolitiskt utbud.
Nu har de organisationer och företag som kommit ikapp inte behövt springa så fort, då partierna stått mer eller mindre stilla. Talen är höjdpunkterna och skall så vara, men när de stora partierna istället för att utveckla sina egna dagar valt att lägga sina ekonomiska seminarier på andra partiers dagar tycker jag det blir fel. Speciellt när syftet är att stjäla uppmärksamhet från sina politiska motståndare.
Partierna äger själva sina dagar och har därför ett eget ansvar att utveckla dem, och det gnäll man hör nu är knappast kreativt.