Kristdemokraternas konservativa ådra har alltid haft ett starkt inflytande över partiets familjepolitik. Den kvinnliga frigörelsen från de patriarkala bojorna har inte stått högt på partiets dagordning. Detta har legat partiet till last vilket föranlett dem att starta upp något Ebba Busch Thor kallar för borgerlig feminism. Allt för att försöka framstå som ett parti som också driver kvinnors rättigheter. Men partiets försök att framstå som feministiskt faller på den politik som partiets företrädare faktiskt bedriver.
2014 var Lars Adaktusson Kristdemokraternas första namn på deras valsedel till EU-parlamentsvalet vilket också ledde till att han blev vald och tillträdde sin plats i parlamentet samma år. I samband med att han i höstas blev invald i riksdagen valde han att lämna sin plats i EU-parlamentet. Adaktusson är förutom riksdagsledamot även Kristdemokraternas andra vice ordförande samt partiets utrikespolitiska talesperson.
Lars Adaktusson har under sina fyra år som EU-parlamentariker röstat emot kvinnors rätt till abort vid 22 tillfällen. Detta enligt Dagens Nyheter som undersökt hur de svenska EU-parlamentarikerna röstat i resolutioner som rört just aborträtten under åren 2014–2019.
Adaktussons 22 gånger nej till kvinnors rätt till abort är anmärkningsvärda. Enligt DN har alla ledamöter från FI, V, S, MP, L, C och M vid samtliga tillfällen frågan funnits med i en resolution röstat ja till skrivningar där kvinnors rätt att göra abort lyfts fram. Adaktusson säger till sitt försvar att han röstat nej för att han anser att frågan inte ska avgöras av EU, utan beslutas i de enskilda länderna. Samma inställning har Sverigedemokraterna, men deras ledamöter har av den orsaken valt att vid de flesta tillfällen lägga ner sina röster, vilket är det normala förfarandet.
När EU försökte få igenom en resolution där man kritiserade Paraguays extrema abortlagstiftning ser man Adaktussons agerande på ett tydligt sätt. Orsaken bakom resolutionen var att en tioårig flicka som blivit gravid efter att ha våldtagits av sin styvfar, vägrades abort. Adaktusson röstade i en första omgång ja till förslaget till resolution, men det förslaget gick inte igenom då det var för vagt skrivet. Bland annat saknades skrivningar om aborträtt. Efter justeringar där aborträtten skrevs in vändes Adaktussons ja till ett nej.
Nu borde vi nog inte bli förvånade över Adaktussons inställning till aborträtten. Tidigare i våras blev han hårt kritiserad för att ha deltagit på en konferens i Colombia arrangerat av det extremkonservativa nätverket Political Network for Values. Nätverket har bland annat värderat alla länders familjepolitik och värdefrågor. En lista där Sverige blir rödmarkerat då vår inställning till abort, provrörsbefruktning (IVF), samkönade äktenskap och adoptioner inte överensstämmer med deras extremkonservativa syn på frågorna.
Lars Adaktusson har även som enda svenska EU-parlamentariker skrivit på den amerikanska anti-abortorganisationen Alliance Defending Freedoms (ADF), ”deklaration för samvetsfrihet”. Deklarationens innebörd är att barnmorskor ska ha rätt att vägra utföra aborter.
Kristdemokraternas milda hantering av Adaktusson ger en bild av partiets egentliga inställning till aborträtten. Hade Ebba Busch Thor menat allvar med sin borgerliga feminism hade Adaktusson fått lämna alla sina uppdrag med omedelbar verkan. Nu ser Busch Thors försök att vinna kvinnliga väljare mer ut som ett försök att lura väljarna.