Känslor styr även resande

Destination Gotlands nya färja M/S Visborg

Destination Gotlands nya färja M/S Visborg

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2019-04-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Här nedanför svarar Destination Gotlands vd Christer Bruzelius på den ledare jag skrev onsdag 27/3. Jag blir glad över Bruzelius svar, men de farhågor jag gav uttryck för i ledare kvarstår, om än inte i samma omfattning.

Människors miljömedvetande ökar i och med att klimatkrisen får mer uppmärksamhet. Fler väljer miljövänliga resesätt som exempelvis tåg. Regeringen satsar stora pengar på nattrafik med tåg inte bara inom Sverige utan även till Europa, exempelvis Tyskland. Allt för att underlätta människors möjligheter att välja miljövänliga alternativ. Vi ser redan att miljövänliga resor är en av parametrarna vid val av semesterort.

Flygplanstillverkarna har gjort relativt många förbättringar genom åren som utmynnat i mindre utsläpp per passagerarkilo. Nu diskuteras både bättre bränslen och eldrivna flygplan. Trots det har flyget fått en stämpel som miljöbov. Något som mer beror på att vi väljer att flyga allt mer, än på att flyget inte gör något för att minska utsläppen.

När det gäller Destinations Gotlands snabbfärjor har deras utsläpp diskuterats. Det som många reagerat på är just den hastighet färjorna går med och om det verkligen är nödvändigt att de går så fort. De flesta förstår nog att färjorna inte bara är transporterar turister till och från Gotland, utan är också en transportväg för varor. Egentligen skulle man nog kunna påstå att varje passagerare åker utan nämnvärd miljöpåverkan, då färjan ändå skall gå för att kunna förse Gotland med allt vi som bor här behöver och som inte produceras på ön.

Men känslor styr i stor utsträckning människors beteenden och känslan av att färjorna, på grund av hastigheten, kan vara miljöbovar riskerar att få resenärer att välja andra resmål än Gotland. Speciellt då det inte framkommer några andra orsaker till de höga hastigheterna än bekvämlighet och att företagen vill ha sina beställningar "just in time".

Miljömedvetenheten har ökat lavinartat de senaste åren och kommer troligen att fortsätta öka. Jag tror att snabbfärjornas utsläpp riskerar att bli en faktor som gör att ressugna väljer andra destinationer än Gotland. Speciellt om de problem som finns med tågtrafiken till kontinenten undanröjs. Då kan intressanta resmål, i främst norra delarna av Europa, bli mer tillgängliga och dessutom med ett tydligt miljövänligt färdsätt.

En eller flera ”Gröna avgångar” skulle kunna minska riskerna för att resenärer väljer bort Gotland av miljöskäl. Om det införs ”Gröna avgångar” tror jag också att Destination Gotland skulle få bättre möjligheter till information om de ordinarie avgångarnas behov av hög hastighet. Då kan man informera om varför man inte gör alla avgångar till "Gröna", och att det beror på Gotlands behov av snabba transporter med mera. Men att man med de ”Gröna avgångarna” ger resenärer möjligheten att välja ännu miljövänligare alternativ.

Har Gotland verkligen råd att chansa och hoppas på att snabbfärjorna inte får en miljöbovsstämpel? Är besöksnäringen beredd på en eventuell minskning av resande till Gotland? Kan vi vänta till 2028 då det nya avtalet är tänkt att börja gälla, eller är det dags att redan nu börja titta på mer miljövänliga avgångar som kan marknadsföras som ”Gröna avgångar”?