Kanonaffären snart i hamn

Kanonen1. Försäljningen av fastigheten där Campus Gotland och Almedalsbiblioteket är verksamma i kommer allt närmare.

Kanonen1. Försäljningen av fastigheten där Campus Gotland och Almedalsbiblioteket är verksamma i kommer allt närmare.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2017-11-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så är förhandlingarna om detaljerna i försäljningen av fastigheten Kanonen 1, som inrymmer Campus Gotland och Almedalsbiblioteket klara. Det var för nästan exakt ett år sedan som regionstyrelsen beslutade att sälja fastigheten till Uppsala akademiförvaltning, men först nu är alla detaljer klara och ärendet kommer att slutföras på regionfullmäktige den 18 december.

När det gäller den här försäljningen är det några frågor som är viktiga att ställa för att få rätt bild. Den första och viktigaste frågan är om fastigheten är strategiskt viktig för regionen? Ja, det är den.

Både Almedalsbiblioteket och Campus Gotland är viktiga för Gotland och därmed är det av största betydelse att fastigheten håller den standard som de verksamheterna behöver. Nu och i framtiden.

Här är alla, eller i alla fall de flesta, politikerna på ön överens. Fastigheten är strategiskt viktig.

Då kommer vi till en viktig följdfråga. Är Region Gotland rätt ägare att förvalta och utveckla en strategiskt viktig fastighet? Här är de flesta också överens om att regionen kanske inte är lämpligaste ägaren.

Med de frågorna ställda och med de svaren blir det svårt att se att beslutet om att sälja fastigheten är fel. Snarare tvärt om. Det är en för Region Gotland strategiskt viktig försäljning.

Delar av den kritik som de borgerliga förde fram förra året när beslutet om försäljning var aktuell i regionstyrelsen var då relevant. Frågan om försäljningen blivit aktuell för att rädda bokslutet för 2016 var då rätt att ställa.

För visst skulle försäljningen ha kunnat vara en panikåtgärd för att då rädda ekonomin. Men nu, ett år senare, ser ekonomin betydligt bättre ut. Den senaste prognosen pekar mot ett överskott på nästan 70 miljoner kronor. Det finns nu ingen ekonomi att rädda med den engångsinkomst som kommer från en eventuell försäljning. Däremot är pengarna välkomna då de kan användas till att amortera av på de lån som regionen har för bland annat kryssningskajen.

Oppositionens kritik mot att sälja fastigheten utan att gå ut på den öppna marknaden faller däremot platt utifrån fastighetens strategiska betydelse. Det är med andra ord viktigt att den nya ägaren är både seriös, långsiktig och har bra kontakt med både regionen, angående Almedalsbiblioteket, och Uppsala universitet, angående Campus Gotland.

Den nya ägaren måste också ha ekonomiska medel och kunskap att utveckla fastigheten utifrån hyresgästernas krav. Vid en öppen upphandling är det lätt att fastigheten hamnar i fel händer.

Ett tecken på att Uppsala akademiförvaltning är rätt köpare är att Campus Gotlands rektorsråd, Olle Jansson, uttalat till Helagotland.se att han känner sig både trygg med, och ser fram emot de nya ägarna.

Det är med andra ord både klokt och viktigt att regionen tar steget och säljer fastigheten till Uppsala akademiförvaltning.

Både för Campus Gotlands möjligheter att utvecklas och för regionens möjligheter att göra investeringar i verksamheter som är viktiga för oss gotlänningar.