Känns som ett bra val

Anders Flanking, som tillträder tjänsten som landshövding på Gotland den 1 juni.

Anders Flanking, som tillträder tjänsten som landshövding på Gotland den 1 juni.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ledare Gotlands Folkblad2019-05-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Spekulationerna om vem som skulle utses till ny landshövding har varit vilda. Många namn har nämnts men frågan är om någon lyckat prickat rätt i sina gissningar?

Nu är det klart att Anders Flanking blir Gotlands nya landshövding och tillträder sin tjänst 1 juni. Flanking har ett förflutet inom Centerpartiet och har bland annat varit riksdagsledamot och partisekreterare. Han har även varit statssekreterare på miljödepartementet 2011-2014. Från sommaren 2016 har han varit länsråd i Kronobergs län men tjänstgjorde från oktober 2016 till 31 december samma år som tillförordnad landshövding.

Utan att gå något djupare in på Anders Flankings bakgrund kan jag konstatera att han har många av de erfarenheter som en landshövding behöver. Han har en gedigen politisk bakgrund och tiden som statssekreterare ger hans meritlista ytterligare djup. Men det som tilltalar mig mest är hans tid som länsråd, vilket gör honom väl insatt i den roll en landshövding har. Nu behöver han ”bara” uppdatera sig på Gotland och de speciella förutsättningar vi har här på vår kära ö.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), som för regeringens räkning presenterade vår nya landshövding, angav Flankings kunskaper i miljö- och försvarsfrågor som viktiga orsaker till utnämnandet. Frågor som är nog så viktiga i länsstyrelsens arbete och för Gotland.

När Cecilia Schelin Seidegård tog över uppdraget som landshövding på Gotland efter Marianne Samuelsson fanns det ett jobb att göra. Den turbulens som föranledde Samuelssons avgång tydde på en arbetsplats som inte mådde så bra. Nu nio år senare kan jag inte annat än konstatera att Schelin Seidegård gjort ett fantastiskt arbete. Hur jag än vänder och vrider på frågorna och vilka av de som nu jobbar på Länsstyrelsen jag än frågar får jag samma svar. Länsstyrelsen är en mycket bra arbetsplats.

Nu när Anders Flanking tar över uppdraget som landshövding kan jag bara hoppas att den kultur Schelin Seidegård skapat och nu lämnat efter sig kommer att bestå, för det är extremt viktigt att arbetsklimatet på en arbetsplats är på topp. Speciellt när det handlar om en myndighet med det stora ansvar en länsstyrelse har.

Den amerikanska ingenjören Edward A. Murphy, Jr. myntade ett uttryck som formuleras ungefär "om något kan gå snett kommer det att gå snett". Murphy jobbade med raketslädar och hade som uppgift att minimera fatala konstruktionsfel, men hans uttryck kan även appliceras på andra verksamheter, exempelvis vid arbete med att skriva ledare. När Eva Bofride påtalade ett citat som skulle vara taget från en ledare jag skrivit, men som jag inte kände igen, blev jag fundersam. Bofride brukar inte slarva med citat men jag brukar också ha koll på vad jag skrivit. Jag läste därför igenom min ledare både en och flera gånger utan att hitta citatet. Detta använde jag som fakta när jag anklagade Bofride för att felcitera mig. Under gårdagen pekade Eva Bofride ut för mig var i min ledare jag skrivit just det hon citerat, så nu har även jag uppmärksammat att citatet är helt korrekt. Jag hade skrivit "att det gotländska företagsklimatet är bäst i landet". Även om jag jobbat i Murphys anda och försökt minimera fel, räckte inte säkerhetskontrollerna till. Något som kunde gå snett gick också snett, vilket jag beklagar. Jag ber samtidigt Eva Bofride om ursäkt.