I onsdags meddelade Socialdemokraternas valberedning hur de tänkt sig att riksdags- och regionfullmäktigelistorna ska se ut. Som vanligt har valberedningen gjort ett gediget arbete, men i år är de inte överens om riksdagslistans utformning. Något som jag ser som positivt.
Det visar på att det finns flera duktiga kandidater och att återväxten trots allt är bra. Socialdemokraterna, och till viss del även andra partier, brukar få kritik för att deras valförfaranden är för stängda, och att valen inte avgörs under de möten där valen sker utan långt tidigare. Det kan jag till viss del hålla med om, speciellt i arbetet kring en ny partiledning.
Men här på Gotland är det inte ovanligt med omröstningar när valberedningens förslag inte faller alla på läppen. Men samtidigt är det rätt ovanligt att valberedningens förslag röstas ned, vilket är ett tecken på att de gör ett bra arbete.
Det är LO:s representant i valberedningen som förordar Thord Ingesson för platsen bakom givna Hanna Westerén, medan majoriteten tycker att David Lindvall är den bästa tvåan på s-listan. Jag ser två mycket kompetenta personer som bägge skulle göra ett mycket bra jobb i riksdagen för Socialdemokraterna och för Gotland.
Kampen om andra platsen visar att Socialdemokraterna på Gotland har en bra återväxt trots att så många avhopp drabbat partiet under mandatperioden. Tunga företrädare som Åke Svensson, Christer Engelhardt och Björn Jansson har lämnat toppositioner.
Men på listorna som valberedningen nu offentliggjort saknas också Leif Dahlby, som nu är 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden samt två mycket duktiga företrädare i Hanna Lenholm och Janica Sörestedt, som var på topptioplats 2014. Janica är i och för sig föreslagen på plats 39 på fullmäktigelistan, men det innebär i praktiken att hon inte kommer att bli aktuell förrän möjligen som ersättare sista året, om mandatfördelning och avhopp sker i samma takt som under nuvarande period.
Min enda reaktion över valberedningens förslag på fullmäktige lista är att den är enormt Visbydominerad. Hårt räknat är det en från söder, en från norr och en från Romatrakten på valbar plats med samma, eller några fler, mandat som under nuvarande period.
Återigen har bägge de borgerliga politiska redaktörerna, Mats Linder på GA och Eva Bofride på Gotlänningen, använt Svenskt Näringslivs hårt kritiserade undersökning som någon form av bevisning för att Region Gotlands näringspolitiska arbete är dåligt. Detta efter att regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S), nyligen uttalat sig skeptisk till undersökningen i en intervju.
I en helt annan rapport hamnade de gotländska företagen på en tredjeplats i hela landet. Det rör sig då om en undersökning som Företagarna har gjort bland sina medlemmar.
”Det här är en faktabaserad rapport där man utgått från företagens inlämnade bokslut. Man kan ju tycka vad man vill om siffrorna, men det är såhär det ser ut”, sa Andreas Unger, Företagarnas ordförande på Gotland till Helagotland.se i januari förra året.
Jag låter hans ord stå som ett bevis för att gotländska företagare har ett rätt bra klimat att jobba i.