Om ”Sex skäl att älska svenska skatter” skriver Tom Heberlein professor emeritus i sociologi vid University of Wisconsin och gästprofessor vid SLU Umeå, Sveriges lantbruksuniversitet i en debattartikel i tidningen Arbetet.
Tom Heberlein jämför de svenska skatterna med skatterna hemma i Wisconsin och USA och finner att vårat skattesystem är överlägset det amerikanska. Det första av hans sex skäl är att inkomstskatten i Sverige inte är så mycket högre, och dessutom hyllar han inkomstskattens progressivitet.
Det andra som Tom Heberlein anför är vår deklaration, som jämförelsevis är både smidigare och billigare. Den amerikanska är extremt byråkratisk och kräver för de som har råd även juridisk hjälp, vilket inte är gratis.
Tom Heberlein är också mycket positiv till att vi inte har någon fastighetsskatt, utan bara en mindre fastighetsavgift. Ni som läste mig igår vet att jag och Tom inte är överens där, men jag tror ändå att mina argument skulle bita på honom. Han är mest kritisk till den höga fastighetsskatten som Wisconsin har utifrån att ett hus inte drar in inkomster och att fastighetsskatten därmed skall betalas av pengar som tjänas på annat.
Tom Heberlein tycker att vårat sätt att baka in momsen i priset, men att den redovisas på kvittot, är fördelaktigt, jämfört med det amerikanska där momsen läggstill på priset som syns i butiken.
Även vårat sätt att smidigt lösa Rut och Rot bidragen genom ett direkt avdrag på kvittot, samt att vi betalar ut barnbidrag ser Tom Heberlein som fantastiskt. Det amerikanska sättet innebär att allt sådant tas upp i deklarationen med allt jobb det medför.
Till sist är Tom Heberlein fascinerad över hur de sammantaget höga skatterna faktiskt ger oss Svenskar en betydligt större frihet än den de har i USA. Hans exemplifierar detta genom vilken tillgänglighet vanliga människor har till offentligt ägda strövområden. I Lake Superior som gränsar till Wisconsin finns Apostle Islands National Lakeshore, en arkipelag med 23 öar.
Inte riktigt jämförbar med Stockholms skärgård som är betydligt större, men jämförelsen blir ändå bra. Apostle Islands National Lakeshore är en nationalpark, men för att kunna ta del av den behöver man betala dyra biljetter för ett begränsat antal turer utförda av privata entreprenörer utan egentligt uppdrag. I motsats till den starkt subventionerade offentliga båttrafik som gör Stockholms skärgård extremt tillgänglig. Tom Heberlein avslutar sin artikel med ”Vi har fler valmöjligheter tack vare att en större andel av statens medel går till offentliga nyttigheter. Man vinner mycket på att dela med sig.” Det är bara att hålla med.
Vår omfördelningsmodell där vi betalar efter förmåga och nyttjar efter behov ger ett mycket jämlikare samhälle, där den personliga friheten inte beror helt på den personliga ekonomin. Men sen rätt många år tillbaka har medvetenheten om fördelarna med skatter blivit sämre och människors vilja att betala har dalat. Det måste vi ändra på annars är hela vår välfärd hotad.