Hett avslut på veckan

Kompisar? Frågan man kan ställa sig efter förra veckans händelser är om de här fortfarande är kompisar med varandra.

Kompisar? Frågan man kan ställa sig efter förra veckans händelser är om de här fortfarande är kompisar med varandra.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-09-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förra veckan hade en het politisk avslutning. Först valde Centerpartiet och Liberalerna att hoppa av det borgerliga kravet på försvarsminister Peter Hultqvists (S) avgång.

Som en följd av Transportstyrelseskandalen hade de borgerliga partierna som bekant sagt sig vilja lägga ett misstroendevotum mot försvarsministern. Jag tycker, som jag tidigare skrivit, att ministrar ska ta sitt ansvar när saker går helt åt skogen, vilket det gjort i Transpoststyrelseskandalen.

Men först måste det självklart utredas vilket ansvar respektive minister har. Något som nu tydligt har visat sig vara klokt. För de orsaker, till en misstroende förklaring mot försvarsministern, som både Centerpartiet och Liberalerna först såg, är nu inte lika stora.

Nu pratar bägge partierna om att handskas med misstroendevapnet på ett ansvarfullt sätt. Tänk om man varit så kloka från början, och faktiskt väntat till all fakta finns tillgänglig innan man börjat hota med riksdagens tyngsta vapen.

Sverigedemokraterna visar däremot som vanligt upp en total avsaknad av respekt för den demokratiska ordningen. Deras misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S) föll platt. Endast SD och en moderat riksdagsledamot röstade för misstroendet.

Att den moderaten var Finn Bengtsson kom inte som någon större överraskning. Han har varit en av förgrundsfigurerna som arbetat högljutt för att moderaterna ska samarbeta med SD. Ett arbete som helt klart har varit framgångsrikt inom partiet.

Nazisternas rätt att demonstrera i Göteborg i samband med bokmässan har väckt en hel del uppmärksamhet. Vilket jag har skrivit tidigare om. Därför blir jag förbannad när samma nazister som fått tillstånd att demonstrera 30 september, i söndags genomförde en demonstration som de inte hade tillstånd till. Jag blir inte så förbannad över att nazisterna beter sig så här, utan över hur de blir bemötta av polisen. Nu är det inte olagligt att demonstrera utan tillstånd, om man inte stör ordningen, som det så fint heter.

Men ett demonstrationståg som går på vägar och skapar köer av både civiltrafik som kollektivtrafik är i mina ögon störande av ordningen. Den bild som ögonvittnen ger av hur polisen handskades med detta störande av ordning är inte smickrande för polisen. Ögonvittnen ger nämligen en bild av att polisen eskorterade nazisterna.

Vägen som nazisternas demonstrationståg gick i söndags är samma väg som de ansökt om att få gå den 30 september, men som polisen av säkerhetsskäl ändrade till den väg de nu fick tillstånd till. Nu måste polisen visa vart skåpet ska stå. Ska verkligen samhällets säkerhet så lätt kunna åsidosättas utan att det ens hindras.

Varför gav polisen inte tillstånd till den väg som ansökan gällde? Vad gjorde att polisen i söndags godtog att samma väg som ändrades i tillståndet helt plötsligt var ok? Vad är det för praxis som nu växer fram? Är det ok för dem som inte får tillstånd att demonstrera som de vill, att ändå demonstrera som de vill men då utan tillstånd?

Visst demonstrationsrätten är en grundpelare i vår demokrati, men det är också en grundpelare i demokratin att följa de lagar och regler som gäller. Regler som nazisterna i söndags fick hjälp av polisen att bryta mot.