Gotlandsmodellen prisad av EU

Vinnare. Gotland vann den första kategorin, för innovativa finansieringsmodeller, i årets EU Broadband Awards. Priset togs emot av  Region Gotlands bredbandskoordinator Anne Ståhl Mousa.

Vinnare. Gotland vann den första kategorin, för innovativa finansieringsmodeller, i årets EU Broadband Awards. Priset togs emot av Region Gotlands bredbandskoordinator Anne Ståhl Mousa.

Foto: Malin Stenström

Ledare Gotlands Folkblad2017-11-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den framgångsrika bredbandsutbyggnaden på Gotland vann den första kategorin, för innovativa finansieringsmodeller, i årets EU Broadband Awards som delades ut i går kväll, läs måndags (reds anm), i Bryssel. På plats för att ta emot priset fanns Region Gotlands bredbandskoordinator Anne Ståhl Mousa. Det kan vi läsa i ett pressmeddelande från Region Gotland.

”Att Gotland ligger långt framme med fiberutbyggnaden i Sverige vet vi, inte minst efter PTS bredbandskartläggning som görs varje år. Vi är både stolta och glada över att detta långa, strategiska arbete nu även uppmärksammas av Europeiska unionen. Vi ser utnämningen som ett glädjande bevis på hur långt man kan komma med energi, vilja och – inte minst – samverkan över gränser,” säger Anne Ståhl Mousa, bredbandskoordinator på Region Gotland i en intervju som redovisas på IP-Onlys hemsida.

Jag har i en tidigare ledare öst beröm över den modell som Region Gotland tillsammans med lokala krafter använt i fiberutbyggnaden på Gotland. Nu har även EU fått upp ögonen för det fantastiska samarbetet som möjliggjort att Gotland nu i det närmaste har ett geografiskt fullt utbyggt fibernät.

Därför är det mycket trevligt att läsa om att den rödgröna majoriteten fortsätter i den andan när man jobbar vidare med att utveckla Gotland i projektet Landsbygdsutveckling 2.0. Varför inte nyttja den kraft som finns lokalt när den visat sig så framgångsrik?

Något som däremot inte är lika framgångsrikt är Almi Expand som drivs inom ramen för Hållbara Gotland. Det är med pengar från det första Peter Larsson-paketet som företag ska kunna utveckla både sig själva och sina produkter. Men förutom ett antal bra utbildningar och seminarier är det bara ett stort utvecklingsprojekt som kommit igång. Det handlar om att utveckla produkter av gotländskt kärnvirke, vilket i sig kommer att bli intressant att följa och som säkerligen kommer att leda till både fler jobb och nya produkter.

Men var är alla andra branscher? Var är norra Gotlands företagare? Pengarna kom till för er och för att utveckla företagandet på norr. Men för att få del av dem måste ni ha idéer och ansöka om att få ta del av de medel som finns. Jag hoppas att det hela rör sig om dålig kommunikation, för alternativet, att det inte finns intresse att utveckla sina verksamheter, känns verkligen inte bra.

Det är svårt att inte skriva om #metoo. Lavinen av vittnesmål bara fortsätter välla in. Kvinnor i bransch efter bransch berättar om upplevelser som är hårresande och fruktansvärda.

Övergreppen i sig är bara för mycket, så hur beskriver man då den kultur av undfallenhet att ta tag i problemen som uppenbarligen är vitt spridd i hela samhället? Jag saknar ord.

Däremot inser jag att det krävs enormt mycket arbete med att få människor att bemöta varandra på acceptabla sätt. Oavsett om det handlar om sexuella övergrepp eller annan kränkande särbehandling. Jag är också orolig för att den mobbning som förekommer bland vuxna nu hamnar i skymundan. Tystnadskulturen och slappheten att ta tag i de problemen är minst lika utbredd och bygger på samma maktstrukturer. Det får vi inte glömma bort.