Gotlands vårdkö landets kortaste. Så löd rubriken på första sidan av gårdagens, fredagens, Gotlands Tidningar. Det stämmer helt och fullt när det gäller kön till läkare. En uppgift som säkert får många att höja på ögonbrynen. För i debatten har det låtit som om det skulle ha varit någon form av kris. I alla fall när man lyssnat till den borgerliga minoriteten. De har med höga brösttoner utmålat hälso- och sjukvårdens underskott som systemfel och dåligt ledarskap.
Nu visar det sig att den gotländska vården fungerar ypperligt i denna jämförelse med resten av landet. Kan underskotten och den bevisligt höga kvalitén höra ihop? Kan det vara så att sjukhusledningen med nämndens ordförande Stefaan De Maecker och hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar har organiserat och lett verksamheten på bästa möjliga sätt, för oss gotlänningar?
Vi vet att hela landet är drabbade av sjukvårdens ökande kostnader. Vi vet också till stor del vad de ökade kostnaderna beror på. Medellivslängden ökar, utvecklingen av medicin och behandlingsmetoder gör att vi kan överleva längre med svåra sjukdomar, men att behandlingarna är dyra. Kostnader för medicin ökar därmed och enskilda behandlingar kan vara extremt dyra. Det här är i grund och botten fantastiska saker som vi borde vara rädda om.
Jag kan inte vara annat än stolt över att vår gotländska hälso- och sjukvård toppar listor när den jämförs med resten av landet. Samtidigt blir jag orolig när jag påminner mig om hur de borgerliga har agerat i frågan om hälso- och sjukvårdens underskott. En oro som inte blir mindre av de stora besparingarna de vill ålägga regionen utöver det redan nu befintliga besparingspaketet. Jag ser en risk att de borgerliga vid en eventuell valseger sätter mer press på hälso- och sjukvården att spara pengar och att det går ut över patienterna. Inte för att de borgerliga vill det, utan för att de signaler de skickar får de följderna.
Jag ser dessutom att de borgerliga skulle kunna skapa kaos inom regionen då deras sparförslag inte innehåller något mer konkret än att det ska sparas 50 miljoner kronor. De säger inte hur och de säger inte var.
Nu finns i och för sig chansen att de ändrar sig och ger den ledande rödgröna majoriteten rätt i sitt sätt att ta sig an besparingarna som var nödvändiga, eller att de faktiskt ger tydliga exempel på var och hur de vill spara de extra 50 miljonerna. Beskedet om hur de tänker göra måste vi tvinga av dem i den kommande valrörelsen.
Den blocköverskridande majoriteten i Örebro kommun, bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, har beslutat om att avskaffa LOV (Lagen om valfrihetssystem) inom hemtjänsten. Man skulle kunna säga att LOVsången har tystnat.
Orsaken är att de upplever att LOV gör hemtjänsten svårkontrollerad och kostnadsdrivande. Hemtjänsten kommer istället att drivas genom att hälften av hemtjänsten sker i kommunal regi och andra hälften utförs av privata aktörer som upphandlas. Det kommer bli enormt intressant att följa hur det här utvecklas i Örebro.