Fortsatt rödgrön satsning

Offensiv politiker. Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) presenterar den rödgröna majoritetens senaste offensiva satsningar.

Offensiv politiker. Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) presenterar den rödgröna majoritetens senaste offensiva satsningar.

Foto: Edvin Högdal

Ledare Gotlands Folkblad2017-09-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under regionstyrelsen möte i torsdags tog man upp den förstudie som Naturvårdsverket gjort inför ett eventuellt nationalparksbildande i Bästeträskområdet. En förstudie som saknar en hel del viktiga analyser. Till exempel saknas en analys över hur vad en eventuell nationalpark har för inverkan på det framtida vattenuttaget från Bästeträsk.

Det saknades också analys över hur den eventuella nationalparken kan komma att inverka på markägares verksamheter. Kan naturreservatet användas som betesmark nu och i framtiden?

Områden som är tänkt att ingå i reservatet kan mycket väl vara försvarspolitiskt intressanta. Hur inverkar en eventuell nationalpark på försvarets verksamhet?

Området är också intressant ur andra perspektiv exempelvis som möjlig plats för vindkraftverk. Kan man bygga vindkraftverk i den eventuella nationalparken. Och hur inverkar en nationalpark på kalkindustrin?

Många frågor som också behöver utredas innan regionen ens är beredd att gå vidare i processen. Om man sen väljer att säga nej, eller att säga ja till att fortsätta arbetet det står ännu skrivet i stjärnorna.

Det finns en fördom om att kultur bara bedrivs på bidrag och sponsorpengar. Den fördomen måste vi slå hål på. På regionstyrelsens möte antogs en avsiktsförklaring om att hyra ut fastigheten i innerstaden där Kulturskolan tidigare höll till. Det är föreningen Kulturklustret Gotland som är tänkt att hyra fastigheten.

Föreningens medlemmar är en mängd kulturföretag som ser en möjlighet att kunna utveckla sina företag om de får möjlighet att hyra fastigheten. Förutom de samordningseffekter som man kan få kommer med all säkerhet många nya idéer och samarbeten att blomma upp. I en artikel på Helagotland.se publicerad den 15 januari i år kan vi läsa om den spännvidd som de intresserade kulturföretagarna har i sina olika verksamheter. Där finns konstnärer, musiker, författare, dataanimatörer, arkitekter, illustratörer och arkeologer.

Kreativa människor som har en massa olika idéer, men som själva kanske inte har lösningarna för att förverkliga dem. Men när de kommer samman och får möjlighet att umgås dagligen under informella former kan lösningarna poppa upp som popcorn i en het kastrull.

Kulturklustret Gotland består som jag tidigare nämnt av små- och ensamföretagare. De vill givetvis ha så låg hyra som möjligt, vem vill inte det, men har inga som helst betänkligheter på att regionen tar ut marknadsmässiga hyror. Något som man från politikernas sida också är tydlig med. Kostnaderna för den upprustning som behöver göras och de krav på anpassning som Kulturklustret Gotland kan komma att ha ska regionen givetvis få tillbaka genom hyran.

Nu är den avsiktsförklaring som nu klubbats igenom just bara en avsiktsförklaring, så vad det hela leder till får vi ännu se. Men att detta är bra för Gotland råder det inget tvivel om.

Under torsdagen informerade också den rödgröna majoriteten om att de tänker göra en större satsning på norra Gotland.

Vad den satsningen kommer att innehålla får vi däremot vänta på, men goda nyheter är väl värda att vänta på, även om det är jobbigt för oss nyfikna att hållas på halster.