I avregleringarnas spår har det skett en förändring av tidigare så kvalitetstyngda verksamheter. Jag tänker då bland annat på Bilprovningen, Apoteket och skolan. Alla dessa var verksamheter där mycket av deras service låg i god kvalitet, men där bemötandet kanske inte alltid var så 100 procentigt.
Vem har inte mött sura besiktningsgubbar, torra receptarier eller arga lärare? Efter avregleringarna har detta vänt helt. Verksamheterna har blivit konkurrensutsatta och tävlar nu om kunderna. Bemötandet har då fått en betydande roll för att verksamheterna skall kunna behålla sina kunder och för att locka till sig nya.
De olika bilprovningarna tävlar om vem som är vänligast mot kunden. Risken är därmed stor att kunder väljer bort de bilprovningar som gör sitt jobb och ger anmärkningar, till förmån för de som är lite mer släpphänta.
Ett tydligt tecken på det var då ett bilprovningsföretag som också hade verksamhet på Gotland fick sitt tillstånd indraget av ansvarig myndighet.
Kommentarerna från kunderna var anmärkningsvärda. Istället för kritik mot företagets bristande kvalitet blev kritiken riktad mot myndigheten för att en bilbesiktning med så ”trevlig personal” blev ifrågasatt.
Apoteken ser idag ut som varuhus för kosmetika, godis och andra dagligvaror. Vikten ligger inte längre på de receptbelagda varorna utan mer på vanlig butikförsäljning.
Det gör också att delar av personalstyrkan inte längre behöver vara fullt utbildade receptarier. Servicegraden för de som verkligen behöver hjälp av någon med bra kunskap om olika mediciners verkan har minskat till förmån för snabbköps kunderna. Då vissa receptbelagda mediciner inte heller finns på alla apotek, blir de kunderna ändå tvingade till lojalitet, medan snabbköpskunderna kan byta om de inte uppskattar servicen och bemötandet. Avregleringen av skolan har också lett till problem då barnen förvandlats från elever till kunder.
Dagens Nyheter hade i helgen ett reportage om att lärare skräms till tystnad. Lärare vågar inte längre ta på sig sin uppfostrande roll då barnen lätt reagerar på tillsägelser, springer och berättar för sina föräldrar och föräldrarna blint håller sina barn om ryggen oavsett vad de gjort.
Skolornas ledningar har blivit så pass pressade att de inte vågar hålla lärarna bakom ryggen då någon lärare hamnar i en kontrovers med en elev. Skolan vågar inte ta striden då de riskerar att bli av med en kund, genom att eleven byter skola. Följden är en skola i anarki där eleverna dikterar villkoren, något de inte är mogna att göra. Tanken med avregleringarna var att de skulle leda till bättre service, men verkligheten ser annorlunda ut.
Borta är tryggheten att bilen skulle vara säker efter en besiktning. Borta är den goda service som det apotekets välutbildade personal gav när man hämtade ut medicin på sina recept. Borta är en skola som gav eleverna en bild om vad som är rätt och vad som är fel.
Från borgerligt håll jublas det säkert då det fria valet värderas högre än kvallitet, men vi som ser problemen, ser gärna att den trygghet som regleringarna medförde kommer tillbaka.