Ett tydligt sundhetstecken

Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides under presskonferensen där den nya S-föreningen Reformisterna pressenterades.

Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides under presskonferensen där den nya S-föreningen Reformisterna pressenterades.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare Gotlands Folkblad2019-02-05 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I helgen bjöd en helt nybildad Socialdemokratisk förening in till presskonferens, något som verkligen hör till ovanligheterna. Nu är det inte vilka som helst som ligger bakom den nya S-föreningen, utan några välkända personer som också gjort sig kända som kritiker till den förda regeringspolitiken.

Socialdemokraterna bakom föreningen, som döpts till Reformisterna, är Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, Sara Karlsson, som i våras lämnade sitt uppdrag i riksdagen på grund av regeringens förda flyktingpolitik och Markus Kallifatides, docent vid Handelshögskolan i Stockholm. Till ETC.se berättar Daniel Suhonen om en av orsakerna till bildandet av den nya S-föreningen.

”Bland gräsrötterna finns det sedan länge en längtan efter en S-politik som utgår från det vi vill med samhället, i stället för den politik vi får idag genom mittenuppgörelsen, som enbart slår fast allt som vi är tvungna att anpassa oss till.”

Reformisternas grundare känner sig också inspirerade av internationella rörelser, bland annat det som händer kring Bernie Sanders i USA och den brittiska gräsrotsrörelsen Momentum. Båda är rörelser som lyckats få vänsterpolitik, som till stor del påminner om svensk socialdemokrati, att bli attraktiv igen.

Reformisterna lanserade i samband med sin officiella debut ett sjupunktsprogram med reformer de skulle vilja se genomförda. Vissa av reformerna tycker jag är vettiga, medan andra inte faller mig på läppen. Exempelvis tror jag det är fel att frångå det ekonomisk-politiska ramverket riksdagen har satt upp som en följd av krisen på 1990-talet. Men programmet är en bra början för att få igång en diskussion om hur vi ska lösa samhällets utmaningar.

Från vissa håll försöker man se bildandet av den nya S-föreningen som en splittring inom socialdemokratin. Jag ser det som ett sundhetstecken. Med en S-ledd regering som på grund av det parlamentariska läget tvingas samarbeta med andra partier, blir det svårt för väljarna att kunna se vad Socialdemokraterna egentligen vill driva för politik. Statsminister Stefan Löfven (S) kommer att stå stadigt och försvara den politik som regeringen för. Precis som han måste göra. Därför är det bra att det finns socialdemokrater som kan slå igenom mediebruset och visa att det finns socialdemokratisk politik utöver den politik som den S-ledda regeringen tvingas driva. Regeringspolitiken får inte blandas ihop med den politik som partiet vill driva.

Bildandet av Reformisterna kan ge ringar på vattnet och få fler att bilda socialdemokratiska intresseföreningar. Om de sen lyckas ta tillvara det engagemang och den frustration som många känner inför samhällets utveckling har socialdemokratin mycket att vinna. Det är viktigt att visa på den viljan som finns att förändra samhället till det bättre. Den viljan som finns att minska klyftorna för att öka både jämlikheten och jämställdheten i samhället.

Det finns en vilja till förändring hos många av landets medborgare och en nystartad socialdemokratisk gräsrotsrörelse kan få det politiska samtalet att börja handla om gammal hederlig socialdemokratisk politik. När rörelsen väl kommit igång finns de stora möjligheter att viktiga socialdemokratiska reformer kan bli verklighet istället för den delvis nyliberala politik som den S-ledda regeringen nu tvingas föra. Bildandet av den socialdemokratiska föreningen Reformisterna är ett sundhetstecken och visar att det finns en vilja inom partiet att genomföra viktiga reformer med en tydlig S-stämpel.