En valkrets gör skillnad

Regionfullmäktige. Vilken sammansättning kommer Regionfullmäktige ha efter valet 2018?

Regionfullmäktige. Vilken sammansättning kommer Regionfullmäktige ha efter valet 2018?

Foto: Tommy Söderlund

Ledare Gotlands Folkblad2016-07-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I gårdagens Gotlands Allehanda (GA) fanns en mycket intressant artikel angående systemet med valkretsar som styr fördelningen av ledamöter till Regionfullmäktige.

Fram till och med valet 2014 har kommuner med fler än 24 000 röstberättigade och fler än 50 ledamöter att utse till fullmäktige varit tvingade att ha fler valkretsar. För Gotlands del har det varit och är tre valkretsar. En för söder, en för norr och en för Visby. Tanken med de olika valkretsarna har varit att ge en större geografisk spridning på ledamöterna i fullmäktige. Men för att det skall fungera måste de olika partierna också ha olika valsedlar för de olika valkretsarna. Det har inget parti haft de senaste två valen.

2015 ändrades vallagen så att tvånget upphört, men att det fortfarande finns möjlighet att ha fler valkretsar för kommuner med 36 000 eller fler röstberättigade. Gotland hade inför valet 2014 nästan 46 500 röstberättigade och skulle därför kunna behålla valkretsarna utifrån vad lagen säger. Nu har Kristdemokraterna på Gotland som inte fått mandat i fullmäktige efter de två senaste valen lagt in ett medborgarförslag på att det bara skall vara en valkrets på Gotland till valet 2018.

Vad skulle då en förändring från tre valkretsar till en valkrets innebära? Enligt artikeln i GA som tagit hjälp av valmyndighetens valsimulator skulle det, om det bara var en valkrets och om valresultatet blev exakt detsamma som 2014, ske intressanta förändringar.

Vinnare skulle bli Kristdemokraterna (KD) som kommer in i fullmäktige och får två mandat dessutom skulle Sverigedemokraterna (SD) och Feministiskt initiativ (Fi) få ytterligare ett mandat var. Förlorarna skulle bli Miljöpartiet (MP), Vänsterpartiet (V) och Liberalerna (L) som alla skulle tappa ett mandat var. Med den fördelningen skulle den rödgröna majoriteten med Socialdemokraterna (S), MP och V inte längre ha majoritet då de bara skulle få 35 mandat av de 36 som ger majoritet. Inte heller den borgerliga samverkan med Centerpartiet (C), Moderaterna (M), L och KD skulle få majoritet med sina 31 mandat. Den enda vägen som jag ser det till majoritet i det mycket teoretiska läget skulle vara att den rödgröna majoriteten på något sätt knyter till sig Fi, vilket i sig gör det intressant att spekulera.

Fi har i mina ögon profilerat sig som mer vänster än V och mer miljövänliga än MP. Möjligen beror detta på att Fi kunnat spela ut helt på egen hand medan både V och MP varit lojala med de rödgröna besluten i sina uttalanden.

I GA:s artikel ger Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) sin syn på det hela. Han ser inga skäl till att behålla den gamla indelningen. ”Inte nu längre när partierna inte längre har valsedlar efter kretsarna. Men ska vi ändra indelning måste partierna vara överens om det”, säger han till GA.

Jag tycker Björn Jansson resonerar klokt. Om de gotländska partierna inte nyttjat möjligheten som tre valkretsar ger genom olika vallistor varför skall man då hålla fast vid det systemet då det helt klart inverkar på valresultatet.

När det gäller demokratins valsystem så skall det inte finnas rum för partitaktik. Det utrymmet är det gott om när väl valresultaten är räknade.

I en replik här nedan menar Björn Dahlström (C) att den föreslagna besparingen på snöröjning av enskillda vägar utan statsbidrag inte är en besparing. Jag skulle då gärna vilja veta vad Björn Dahlström har för alternativ besparing, då det inte känns seriöst att bara säga nej, speciellt inte när (C) vill spara ännu mer än majoriteten.