En mandatperiod till för (S)

Vinnare 2018? Statistiktrenden ger Socialdemokraterna stora vinstchanser i riksdagsvalet 2018.

Vinnare 2018? Statistiktrenden ger Socialdemokraterna stora vinstchanser i riksdagsvalet 2018.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-12-08 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har tidigare redovisat hur jag ställer mig till alla de olika väljarundersökningar som görs. Jag ser de flesta av dem som sätt för olika nyhetsmedier att få något att skriva om. När de inte klarar av, eller tror att det inte drar klick och därmed reklampengar, att leverera djupa analyser av de olika partiernas politik, eller politik i allmänhet, tar man till en snabblösning och beställer en väljarundersökning.

Men när SCB två gånger om året presenterar sina stora undersökningar känner jag att de är värda att nämna.

Då kan jag grotta ner mig i de siffror som redovisas, även om jag är fullt medveten om att det bara är valresultaten som räknas. Ett val som närmar sig mer och mer och som nu börjar kännas kittlande nära.

Kollegorna på Gotlänningen och Gotlands Allehanda har redan gjort sina analyser av SCB: november undersökning. Mats Linder på Gotlands Allehanda inriktade sig på partierna som riskerar att ramla ur och funderade lite kring antalet partier i riksdagen.

Eva Bofride på Gotlänningen redovisade de mest positiva siffrorna hon kunde hitta för Centerpartiet, och förändrade majoritetsunderlaget på ett sätt som helt plötsligt gjorde de borgerliga partierna större än det rödgröna blocket.

Vänsterpartiet som stött samtliga Socialdemokratiskt ledda regeringar sen valet 1970, räknas helt plötsligt inte in i det rödgröna blocket.

Kreativ matematik för att lyfta det egna partiet, precis som när hon påstod att den rödgröna budgeten på ön skulle vara en minusbudget.

Det jag valt att titta lite extra på, efter den nya undersökningen, är hur det dominerande regeringspartiets siffror utvecklats, och jämfört det med valresultaten året efter. I valet 2002 fick Socialdemokraterna 39,8 procent av rösterna. I SCB:s novemberundersökning 2005, året innan valet 2006, hade stödet minskat med 2,7 procentenheter. Valet 2006 vanns som bekant av Moderaterna och deras borgerliga kamrater och M fick 26,2 procent av rösterna.

När SCB gjorde sin novemberundersökning året innan valet 2010 var stödet för M oförändrat jämfört med valresultatet och ni vet sen hur valet gick. M fick hela 30,7 procent och de borgerliga kunde fortsätta regera, även om stödet för de borgerliga småpartierna minskade.

2013 redovisade SCB i november att Moderaternas siffror minskat med hela 4,6 procentenheter. Valet 2014 blev också Fredrik Reinfeldts sista som regeringschef.

Göran Persson (S) tappade väljarstöd mellan valet 2002 till SCB:s november undersökning 2005 och förlorade sen regeringsmakten i valet 2006.

Reinfeldt behöll stödet under perioden 2006 till november 2009 och lyckade sen också vinna valet 2010. Men när stödet minskade från valet 2010 till SCB:s undersökning i november 2013, blev Moderaterna även förlorare i valet 2014.

Därför är det nu intressant att se det stöd som Socialdemokraterna har jämfört med valresultatet 2014. Då fick S 31 procent av rösterna, något som nu i SCB:s novemberundersökning ökat med 1,6 procentenheter.

Om trenden följs kommer vi därmed att kunna se fram emot ytterligare en mandatperiod med en socialdemokratiskt ledd regering, något som verkligen skulle vara bra för Sverige.