Domedagsprofetior går igen

Ruiner. Om vi får tro de borgerliga debattörerna så kommer en begränsning av vinster i välfärden bli vår undergång. Här illustrerad av Colluseum i Rom.

Ruiner. Om vi får tro de borgerliga debattörerna så kommer en begränsning av vinster i välfärden bli vår undergång. Här illustrerad av Colluseum i Rom.

Foto: TT

Ledare Gotlands Folkblad2018-01-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Någon av er som kommer ihåg den så kallade ”dubbelstöten”? Arbetsgivarorganisationen Visistas politiska kampanj som under valrörelsen 2014 riktade sig emot en höjning av restaurangmoms och arbetsgivaravgifter för unga.

En kampanj där Visita fick en enorm draghjälp av sina polisiska kompisar inom borgerligheten. Vilket i sig inte är så konstig då före detta centerledaren Maud Olofsson är, och var, ordförande för arbetsgivarorganisationen.

Kampanjen gick ut på att om Socialdemokraterna skulle vinna valet 2014 och om de höll vallöftet om att ta bort de kraftiga och dyra subventionerna till restaurangbranschen så skulle restauranger slå igen och ungdomsarbetslösheten skena.

I dag ser vi vad som hänt. Ungdomsarbetslösheten sjunker stadigt och har så gjort sen regeringsskiftet, och snabbmatsrestaurangerna, som skulle drabbas värst, bygger nytt och anställer som aldrig förr.

Nu ser vi samma enade borgerliga front mot begränsning av vinster i välfärden där Almega, med förra statsrådet för Centerpartiet, Anna-Karin Hatt som VD, går i bräschen.

Välfärdsföretagens branschorganisationer och den samlade borgerligheten står hand i hand på kapitalismens barrikader. Domedagen utropas vara nära om de begränsningar för vinster i välfärden som regeringen i fredags lade fram i en lagrådsremiss blir verklighet.

I fredags hade P4 Gotland en minidebatt där Filip Reinhag (S) och Peter Wennblad (M) diskuterade frågan. Desperationen från borgerligheten hördes lång väg. Vårdföretagen har verkligen lyckats med sitt lobbyarbete och Wennblads ord kändes helt klart igen därifrån.

När Wennblad krävde att Reinhag skulle höra med de privata gotländska vårdföretagen om hur de såg på förslaget, fick han motfrågan av P4 Gotlands reporter om han pratat med företagen, då blev det hela lite roligt.

För inte hade Wennblad kollat av detta själv. Nej då, han hänvisade till Vårdföretagens egna beräkningar, som vi nog bör ta med en nypa salt efter Visitas domedagsprofetior om ”Dubbelstöten”.

Ingen har nog kunnat undgå de extrema vinster som de stora välfärdsföretagen tar ut och som dränerar välfärden på resurser, precis som restaurangsubventionerna jag tidigare nämnt. Det måste till en förändring. Är det vettigt att ägare av stora skolkoncerner kan ta ut enorma löner och andra ersättningar för våra skattemedel? Vi pratar här om summor på över nio miljoner kronor per år.

Här verkar borgerligheten inte vilja se de problem som nuvarande system skapar utan väljer istället att gå i kapitalets fotspår. Tydligen är stora koncerners rätt att ta ut enorma övervinster viktigare än att elever i utsatta områden får en möjlighet till en bra utbildning som kan minska segregationen.

Nu får vi väl se vad som händer, för i riksdagen finns ingen majoritet för att begränsa vinsterna i välfärden. Detta sen Sverigedemokraterna brutit sitt vallöfte och bytt sida från medborgarnas till kapitalets.

Förhoppningsvis blir detta en viktig fråga i valrörelsen, för hos väljarna finns en stor majoritet för att begränsa vinsterna i välfärden.