Var är de egna förslagen, frågar sig Gotlänningens politiska chefredaktör Eva Bofride i sin ledare fredagen den 18/8. Hon ställer sig frågan efter den kritik som de borgerliga partiernas förslag om att lagstifta om låga löner för nyanlända och ungdomar fått.
Det är rätt lätt att hitta vilka möjligheter som redan i dag finns för arbetsgivare att rekrytera personal med olika former av stöd. På Arbetsförmedlingens webbsida hittade jag följande:
Nystartsjobb. Instegsjobb. Lönebidrag. Särskilt anställningsstöd. Extratjänst. Yrkesintroduktion. Traineejobb. Stöd för statliga myndigheter.
Samtliga åtgärder sänker arbetsgivares kostnader, eller sänker trösklarna, som det heter nu för tiden. Men samtliga ger den anställda rätt till schyst lön, vilket tydligen är ett problem för borgerligheten.
Samtidigt görs det en hel del från både regering och arbetsmarknadens parter för att få fler i arbete. Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, uttrycker det så här.
”Det avgörande problemet är att företag skriker efter arbetskraft men inte hittar rätt utbildad arbetskraft. Regeringen Löfven vill därför stärka utbildningsvägen genom att satsa på vuxenutbildning, yrkesgymnasier, YA-jobb etcetera. LO har föreslagit särskilda utbildningsjobb. IF Metall och arbetsgivarna har flera projekt igång som ska göra det lättare för arbetslösa nyanlända och andra att börja arbeta inom industrin. Industrimannen Carl Bennet har dragit igång ett eget projekt med lärlingsutbildningsjobb där både fack och arbetsgivare är med.”
Att det inte pågår ett arbete, eller finns några andra förslag än att lagstifta om lägre löner för nyanlända och ungdomar är med andra ord inte sant.
Något som borgerliga debattörer försöker att få oss att tro genom att inte vara ärliga i debatten. Eller som någon borgerlig debattör kanske skulle ha uttryckt sig. Fake news. Dessutom kommer nära 120 000 utrikes födda få arbete under den kommande tvåårsperioden, enligt Arbetsförmedlingens prognoser som ni ser i bilden ovan.
Jobb skapas inte heller genom att sänka lönerna. Jobb skapas av efterfrågan på varor och tjänster. Sen januari 2015 har antalet sysselsatta ökat med över 400 000 personer fram till och med juli. Detta trots att lönerna har stigit.
Nu är det ingen nyhet att borgerligheten går i arbetsgivarnas ledband och försöker få ett tryck på lägre löner på hela arbetsmarknaden. Först var det kvinnor som skulle ha lägre löner. Något vi ännu ser följderna av.
Sen var det ungdomar som skulle ha lägre löner. Sen något år tillbaka är det nyanlända som oavsett om de är utbildade läkare eller helt utan skolgång, ska ha lägre löner, just för att de är nyanlända.
Självklar finns det problem att lösa. Det är inte bra för ett samhälle att ha stora grupper som står utanför arbetsmarknaden. Men vägen dit är inte att sänka lönerna så vi får så kallade ”working poor”, arbetande fattiga i fri översättning. Det vill säga personer som jobbar heltid eller mer men som ändå inte kan försörja sig och sina familjer då lönerna är för låga.
Vägen dit måste vara att se vilken kompetens arbetsgivarna behöver och vad individen behöver för att kunna uppfylla de kraven.
För det behövs en Arbetsförmedling som har bra kontakt med arbetsgivarna och samtidigt har bra möjligheter att snabbt hitta flexibla utbildningsmöjligheter för de arbetslösa. Inte lägre löner.