Dåliga kunskaper hos M-ledare

Svensk historia. Arbetarrörelsens historia är en viktig del av svensk historia vilket de flesta politiskt aktiva borde ha koll på.

Svensk historia. Arbetarrörelsens historia är en viktig del av svensk historia vilket de flesta politiskt aktiva borde ha koll på.

Foto: PRESSENS BILD

Ledare Gotlands Folkblad2017-12-09 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I torsdags svarade Moderaternas ledare på ön, Jesper Skalberg Karlsson, på Hanna Westeréns måndagsledare. Skalberg Karlsson visar i sitt svar upp en stor kunskapsbrist i både samhällskunskap och svensk historia.

Han skriver att LO är ett fackförbund och att LO bildade Socialdemokraterna. Inget av det stämmer. Men vad kan man då kräva i allmänbildning och samhällskunskap av en riksdagsledamot för Moderaterna. I alla fall att de ska ha betydlig bättre kunskaper i ett ämne som ligger politiken nära.

LO är, precis som TCO, en centralorganisation för fackförbund. LO har 14 medlemsförbund. De, det vill säga fackförbunden, har tillsammans cirka 1,5 miljoner medlemmar. Men att kalla LO för ett fackförbund är lika fel som att beteckna Alliansen som ett politiskt parti. Något som jag har svårt att se Skalberg Karlsson göra.

Skalberg Karlsson har dock inte sovit helt under sin skoltid, utan helt riktigt uppfattat att det var fackförbunden som bildade Socialdemokraterna, vilket skedde år 1889. Däremot hade han nog råkat slumra till när läraren beskrev att det var Socialdemokraterna som bildade LO elva år senare, det vill säga 1898.

Orsaken till att fackförbunden bildade ett politiskt parti var att de tydligt uppfattat att deras medlemmar också skulle få det bättre om de också kunde påverka hur samhället byggdes upp. Något som vi nu med facit i hand kan konstatera varit en enorm succé. Det håller nog de flesta håller med om.

Moderaterna har till och med försökt att tillskriva sig själva stora delar av de reformer som byggt upp dagens Sverige, och som de själva varit emot. Det är faktiskt möjligt att Skalberg Karlsson läst en historisk samhällsbeskrivning som Moderaterna själva tagit fram. Det skulle i så fall förklara hans okunskap om vad som verkligen skett i arbetarrörelsens barndom.

* * *

Det finns olika sätt att handskas med de vittnesmål som fortsätter strömma in under uppropet #metoo. Vissa arbetsgivare gör det bättre än andra, och vissa av de anklagade männen gör det bättre än andra. Samtidigt ska uppropen bli en väckarklocka för oss män, så vi förstår hur vi kan bete oss mot kvinnor.

Två som gjort detta bra är Vänsterpartiets förra partiledare Lars Ohly och Socialdemokraten, och numera före detta stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm, Roger Mogert. Bägge har gjort så kallad pudlar och insett att deras beteenden inte varit okey. Lars Ohly beskrev det så här i en lång debattartikel i SvD:

”Jag tror att de allra flesta vet väl var gränsen går mellan acceptabelt och oacceptabelt beteende. Jag visste det redan den aktuella kvällen då jag bad om ursäkt för att jag besvärat den kvinna jag varit alltför närgången mot.”

Roger Mogert gav följande kommentar till Expressen: ”Mitt beteende de senaste åren har inte varit okey och är långt ifrån vad man kunnat vänta sig av en företrädare för vårt parti”.

Nu hoppas jag att alla vi män rannsakar oss själva och inser att vi alla gjort våra misstag och övertramp, och att vi samtidigt förstår hur vi ska bete oss framöver.