Vilken dag! Årets första maj kommer att gå till historien som en av de bästa rent vädermässigt. Jag kommer ihåg första maj firanden i långkalsonger och vintermössa, men i år sken solen i kapp med alla de som slutit upp till den traditionella politiska manifestationen som dagen är.
Allt från barn som lekte i hoppborgen under talen i Bingebyparken, till de äldre kämparna från arbetarrörelsen olika grenar. Allt från ivriga SSU:are till lite mer luttrade socialdemokratiska veteraner. Att delta i firandet av arbetarrörelsens egen dag har till och med blivit en tradition för borgerliga ledarskribenter. Tänk att ett politiskt parti och en folkrörelse i dagens samhälle ändå kan samla så många och få ett så stort utrymme för sin politik i media, samtidigt över hela landet. Det visar på en enorm styrka vilket också ses i politiken.
Med endast tre år och sju månader i regeringsställning har den socialdemokratiskt ledda regeringen uträttat en hel del, och då får vi ha med oss att det första året, 2015, regerades med en borgerlig budget. Arbetslösheten sjunker, vi har den högsta uppmätta sysselsättningsgraden någonsin inom EU, det underskott som regeringen Reinfeldt lämnade efter sig har vänts till ett stort överskott och vi har den lägsta satsskulden sen 1977. Stora satsningar har påbörjats inom så gott som alla välfärdsområden, allt för att kunna vända trenden av ökande klyftor. Vi har under allt för lång tid sett hur klyftorna ökar mellan fattig och rik, mellan stad och landsbygd, men även mellan områden i samma stad. Nu är vi, tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringen, på väg att ändra på det.
Alla de tre talarna under Socialdemokraternas första maj firande i Bingebyparken var eniga om att den rödgröna regeringen tagit många bra beslut, men också att det återstår en hel del att göra.
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, sa att om man vill förändra på riktigt då tar det tid och fyllde på med att politik är en långsiktig verksamhet. Årets tema på första maj var ”Tillsammans för trygghet”. Hellmark Knutsson var tydlig med att det inte är bra att människor känner sig otrygga, inte bara för dem själva, men inte heller för samhället. Otrygghet ökar på avstånden mellan olika grupper genom ett i längden förödande ”vi och dom” tänkande där framtiden ses dyster och de enkla lösningarna se som de enda. Men enkla lösningar är sällan bra lösningar för samhället. Trygga människor tror däremot på framtiden och därför har regeringen satt ihop de trygghetspaket som nu lanseras, med bland annat mer resurser till polis och försvar.
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) beskrev hur bra det går för Gotland. Företagandet är högt och nyföretagandet blomstrar. Gotland var det länet som såg störst tillväxt av industrijobb 2017. Arbetslösheten är låg, vi gotlänningar upplever oss må bra och vi känner oss tryggare än i riket. Investeringsviljan är stor, Gotland har en positiv befolkningsutveckling, ett fantastiskt kulturutbud, vi är aktiva i föreningar och vi har bäst fiberutbyggnad i Europa.
För första gången på decennier byggs det också flerbostadshus utanför Visby. Hela Gotland ska leva och den just avslutade dialogturnén är en viktig del i att bland annat skapa kontakter som gör det möjligt att fortsätta utveckla hela ön på det sätt som påbörjats under mandatperioden. Meit Fohlin var tydlig: ”Vi har en levande landsbygd och det ska vi fortsätta ha.”
Sist ut av talarna var SSU Gotlands nyvalda ordförande My Frändestrand. Med ett tal fyllt av energi pekade Frändestrand tydligt på de ungdomsreformer som regeringen genomfört. Höjt barn- och studiebidrag, höjning av bidragsdelen i studiemedlen, gratis kollektivtrafik under sommaren för skolungdomar, höjd åldersgräns för fri tandvård till 23 år, 10 000 fler sommarjobb för ungdomar, den lägsta ungdomsarbetslösheten på 15 år och infriat vallöfte om 90-dagars garanti för arbetslösa ungdomar. Så arbetar en regering som ser ungdomar som en resurs och som vår framtid.
Alla talarna var helt överens om att det finns tydliga skillnader mellan de olika blocken. Ett högerblock som vill sänka skatter för de rikaste mot ett vänsterblock som vill fortsätta minska klyftorna i samhället genom stora välfärds- och trygghetsskapande satsningar. Det är också vad valet i höst kommer att handla om.