I onsdags hölls det sista mötet om öns serviceutbud och framtidens kollektivtrafik. För andra året i rad har regionens politiker och tjänstepersoner åkt runt och informerat om hur ett framtida serviceutbud på Gotland kan komma se ut.
Förra årets turné utgick ifrån hur det då såg ut med den offentliga servicen på ön och vilka utmaningar som framtiden bar med sig. Frågan man då ställde sig var hur vi som bor på ön vill att utmaningarna ska tacklas.
Det tankar och idéer som gotlänningarna delade med sig av då, har lett fram till ett förslag på hur det kan se ut framöver. Det var utgångspunkten på årets turné, och förutom att informera om hur förslaget ser ut har man också fortsatt att lyssna på de tankar och idéer som mötesdeltagarna har.
Jag har tidigare skrivit om att jag tycker det är bra att regionens tjänstepersoner och politiker åker ut och tillsammans möter öborna. Årets turné gör inte att jag ändrar uppfattning, snarare tvärt om.
Det är just kombinationen som är bra, att politiker, tjänstepersoner och gotlänningar träffas samtidigt och pratar om samma sak. Det kunskapsutbyte som sker mellan grupperna kan reda ut eventuella missförstånd och onödiga konflikter kan undvikas.
Jag tycker att den rödgröna majoriteten gjort en tydlig gir på hur de vill att regionens verksamheter ska fungera. Jag har tidigare upplevt att man levt lite i sin egen bubbla, om jag generaliserar lite.
Regionens tjänstepersoner har suttit på sina kontor och gjort sitt jobb, vi gotlänningar har haft vår syn på hur vi skulle vilja ha det, vilket inte alltid gått att få fram och politikerna har stått lite mitt i mellan och försökt medla mellan de olika kulturerna.
Den rödgröna majoriteten visar nu tillsammans med regionledningen, med regiondirektör Peter Lindvall i spetsen, att man vill ha en bra dialog med gotlänningarna. Nya arbetssätt där tjänstepersoner åker ut och träffar berörda och samarbetar med dem för att hitta bästa möjliga lösning.
Ett utmärkt exempel är det samarbete som regionen till slut fick till med utvecklingsbolaget på Östergarnslandet, Nygarn Utveckling AB, när det handlade om deras VA problem.
Jag kommer att tänka på den utveckling som skatteverket gjorde för nu rätt många år sedan. Myndigheten var vida känd för sin byråkrati och sitt fyrkantiga sätt att arbeta. De fick en ny generaldirektör som hade som mål att göra skattemyndigheten till landets bästa. Vilket han också lyckades med. Från att ha varit en fyrkantig myndighetsutövning där man bara tog beslut, förändrades man till en myndighet som gav en fantastisk service innan de tog beslut. Man började hjälpa och stödja människor så att de gjorde rätt istället för att bara meddela att de hade gjort fel som de gjorde innan.
Nu ser jag att den rödgröna majoriteten vill göra en liknande resa med Regions Gotland och dess verksamheter, även om målet att bli bäst inte har nämnt. De har kommit en bra bit på väg, men mycket arbete återstår och det kommer att ta tid.
För det är inte lätt att förändra ett väl inarbetat arbetssätt. Det kräver utbildning, samtal och att man går varligt fram med de berörda medarbetarna vilket kräver en stor lyhördhet. Men som sagt, färdriktningen är utpekad och med en fortsatt rödgrön majoritet efter valet kommer arbetet med att göra Region Gotlands verksamheter mer serviceinriktade med stor säkerhet att fortsätta.