En månadslön på 11 000 kronor anser de borgerliga partierna att en ungdom eller nyanländ är värd i lön som restaurangbiträde. Detta enligt en uträkning som Arbetet gjort efter de borgerliga partiernas utspel om att lagstadga om en ny anställningsform som de kallar inträdesjobb.
Inträdesjobben innebär att bara 70 procent av den lägsta avtalade lönen betalas ut. Borgarnas tanke är att ungdomar utan gymnasieutbildning och nyanlända ska få lättare att få arbete, och att en extremt låg lön är bättre än ersättningar från våra sociala trygghetssystem. Tanken är att de som anställs inom den nya anställningsformen ska arbeta 70 procent.
Resterande 30 procent kan antingen användas till utbildning eller till att lära sig jobbet. Något som verkar vara frivilligt, men där risken finns att arbetsgivaren utnyttjar den anställda till att arbeta gratis, i sken av att hen ska lära sig jobbet.
Reformen innebär också att arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgift för den anställda under de tre år som anställningsformen kan användas.
Risken med den borgerliga idén är att den snedvrider konkurrensen mellan seriösa och oseriösa arbetsgivare. Vid upphandling av exempelvis personlig assistans kan ett företag som utnyttjar reformen ha omkring 60 procent lägre lönekostnader i sitt anbud jämfört med ett företag med personal med lång anställningstid och erfarenhet av verksamheten.
På samma sätt skulle reformen skapa ett tryck på lägre löner för andra låglönebranscher där lönekostnaderna är en stor del av kostnaderna för verksamheten.
Men den stora faran är att de borgerliga partierna nu på ett tydligt sätt attackerar den så framgångsrika svenska lönebildningsmodellen. I Sverige har parterna skött lönebildningen på ett ytterst framgångsrikt sätt. Så framgångsrikt att till och med Fredrik Reinfeldt omprövade Moderaternas politik och lät parterna fortsätta sköta den.
Om borgarna nu kommer att öppna denna Pandora-ask så finns risken att framtida valrörelser kommer att urarta till ett lönerally. Vilket knappast kommer att gagna den svenska arbetsmarknaden. I Sverige ska helt enkelt inte politiker sätta lönerna.
Den samlade borgerligheten visar här återigen att de är fientligt inställda till löntagare, då de i en och samma reform skapar ett tryck mot lägre löner och skapar en enorm osäkerhet på den svenska arbetsmarknaden.
* * *
I går, onsdag, informerade regeringspartierna tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet om den försvarsöverenskommelse de slutit. Uppgörelsen går ut på att försvaret får ett tillskott på 2,7 miljarder kronor per år 2018 till 2020.
För Gotlands del innebär uppgörelsen bland annat att ett särskilt pilotprojekt om samverkan och organisation inom totalförsvaret ska genomföras på Gotland 2018 till 2020. Detta enligt P4 Gotland. Försvarspolitiken behöver en långsiktighet som de fyra inblandade partierna nu garanterar och förhoppningsvis kommer att ta ansvar för.
Efter borgerlighetens sommar där det politiska spelet varit mer intressant än att ta ansvar känns den uppgörelse som nu kommit till riktigt uppfriskande.