Arbetsförmedlingen gör ett allt bättre arbete. I myndighetens årsberättelse kan vi läsa att de uppfyller fem av de sex mål som fanns uppsatta i regleringsbrevet för 2017. Arbetslösheten för inrikes födda är så låg som 4,4 procent, men den stora utmaningen ligger i att få fler utrikes födda i arbete. Den utmaningen har Arbetsförmedlingen tagit på stort allvar och nu går åtta av tio nya jobb till personer som är födda utomlands. Enligt prognoserna kommer den utvecklingen att fortsätta ytterligare i minst två år.
Arbetsförmedlingens andel av de nyrekryteringar som görs har ökat med 20 procent de tio senaste åren, vilket också visar på hur bra på gång myndighetens arbete är.
Arbetsförmedlingen har också fått ta sig an den kompetensbrist som präglar den svenska arbetsmarknaden efter den borgerliga regeringens åtta år långa nedmontering av vuxen- och arbetsmarknadsutbildningarna.
Men trots denna positiva utveckling som regeringen lyckats få Arbetsförmedlingen att göra är de borgerliga partierna överens om att privata aktörer ska få ta över stora delar av Arbetsförmedlingens arbetsuppgifter. ”Det är uppenbart att vi står inför vägs ände och att de nuvarande strukturerna vare sig är anpassade för en modern arbetsmarknad eller för den typ av problem som vi står inför” skriver de fyra partiledarna i en debattartikel i Dagens Nyheter den 4/4.
De borgerliga partierna vill, som de säger, renodla verksamheten, något de redan provat på under sina regeringsår utan någon större framgång. Men, verkar de resonera, är det ideologiskt viktigt att offentliga verksamheter privatiseras så får inte tidigare dåliga erfarenheter vara något hinder.
Man har uppenbart inte heller sett den utveckling som Arbetsförmedlingens årsberättelse visar som något positivt. Nu har de borgerliga inte rosat marknaden med att ge positiva omdömen om Arbetsförmedlingen under åren, men det är i alla fall klädsamt att de inte längre använder Svenskt Näringslivs grovt felaktiga rapporter som argument för att förändra AF.
De rapporterna måste gå till historien som tydliga exempel på varför det är viktigt att man inte tror på allt som skrivs oavsett om det kommer från respektabla organisationer som Svenskt Näringsliv. För er som inte känner till det så avslöjade Dala-Demokraten för någon vecka sedan att de siffror som under nära åtta års tid figurerat som slagträ i debatten om Arbetsförmedlingens förmåga att förmedla arbeten var helt missvisande. De rapporter där Svenskt Näringsliv 2010 och 2013 påstod att AF inte ens lyckades förmedla ett jobb per månad visar sig efter avslöjandet inte vara värda pappret de är skrivna på. De som skrivit rapporten vägrar ge några kommentarer om de felaktiga siffrorna och hänvisar till Svenskt Näringsliv, som i sin tur medger att uppgifterna är ”slarvigt” framställda.
Nu finns det, som vid alla verksamheter, ett förbättringsarbete att göra även på Arbetsförmedlingen. Något som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är tydlig med. Därför har regeringen skärpt kraven på Arbetsförmedlingen i det nya regleringsbrevet.
Skillnaden mellan de olika politiska blocken är stor. Där de borgerliga står för avvecklingslinjen vill regeringen istället utveckla samhällsnyttiga verksamheter.