Pilotstrejken är över. En strejk som drabbat många och där tonen från arbetsgivarna varit hög. Piloterna har bland annat ställt krav på att bli kompenserade för alla de lönesänkningar de gjort de senaste åren.
De ville därför få mer i löneökningar än det märke som industrin satt på 2,2 procent, vilket gjort arbetsgivarna enormt upprörda. Nu när vi ser överenskommelsen så ser vi att piloterna fick igenom sitt viktigaste krav. Kravet att det skall vara samma lönesystem som gäller oavsett om du är nyanställd eller varit anställd länge. Nu har alla piloter samma lönesystem, vilket givetvis inte är samma sak som att de har lika hög lön.
Kraven har varit rimliga och arbetsgivarnas vägran att gå med på ett gemensamt lönesystem har tvingat ut piloterna i strejk. Arbetsgivarnas ovilja till avtal som ger lika lön för lika arbete har drabbat nära 100 000 resenärer.
Under strejken har borgerligheten som väntat dragit igång den vanliga ”strejkförbjuds” diskussionen. Mats Linder, politisk chefredaktör på Moderata Gotlands Allehanda, går i måndagens tidning till och med så långt att han tycker att SAS borde lägga ner sin verksamhet och bygga upp en ny så lönerna kan hållas nere.
Mats Linder verkar inte fundera på att han i debatten verkar som en megafon för Svenskt Näringsliv. Eller så är han fullt medveten om detta och tycker att det är helt i sin ordning att gå arbetsgivarförbundens vägar.
I onsdagens Allehanda fortsätter Mats Linder att vara megafon till arbetsgivarorganisationer. Han citerar Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne, ledarsidan i Dagens Industri, Svenskt Näringslivs vice VD Peter Jeppsson och Företagarnas VD Günter Mårder. Alla vill inskränka strejkrätten, vilket inte kan komma som någon överraskning.
För arbetsgivarorganisationer och borgerliga tyckare har det alltid varit ett gissel att arbetstagare kan ha så stor makt och att konflikträtten överhuvudtaget är en rättighet.
Konflikträtten i Sverige, för de parter som är bundna av kollektivavtal, är ordentligt reglerad. Det finns varseltider som måste följas och det finns medlare som måste kallas in. När det trots detta inte går att komma överens är konfliktvapnet det enda som återstår.
Vi vet också att Sverige är bland de länder i fria världen som har lägsta antal konflikter. Det är med andra ord inget egentligt problem, utan bara en maktfråga.
Borgerlighetens universallösning på alla problem, avreglering och privatisering, har onekligen sina problem. När avreglering från statlig kontroll utmynnar i vad de ser som stora samhällsproblem, vill de begränsa anställdas rättigheter istället för att återreglera verksamheterna till det offentligas kontroll.
Företag skall kunna tjäna stora pengar på viktiga samhällsfunktioner, men när företagen inte tar sitt ansvar för att undvika konflikter så är det alltid de anställda som skall få sina rättigheter indragna. Men ingen blir väl förvånad över att borgerligheten inte står på arbetarens sida.