Att kunna leva på sin lön

Det blir inte mycket kvar att leva på med det borgerliga förslaget om 70 procentiga lönesänkningar för vissa grupper.

Det blir inte mycket kvar att leva på med det borgerliga förslaget om 70 procentiga lönesänkningar för vissa grupper.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare Gotlands Folkblad2018-05-30 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Debatten om de borgerligas förslag om sänkta löner för vissa grupper går vidare. Egentligen borde jag väl lägga av. Hur mycket fakta jag än lägger fram så biter det inte på dem som inte vill förstå. Det är som att hälla vatten på en gås. Eller i det här fallet en hel flock med gäss.

”Det som behövs är Alliansens inträdesjobb, där nyanlända och unga får 70 procent av den rådande ingångslönen” skriver Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, i en debattartikel 28/5 på arbetet.se. Ett debattinlägg som i sin helhet hyllar lägre ingångslöner.

”Jag har inte sett att Alliansen tänker rösta ner parternas förslag i riksdagen” skriver Eva Bofride i sin ledare i måndags.

Nej det är klart, då det ännu inte finns ett klart förslag för riksdagen att handskas med är det rätt normalt att ingen sagt att de tänker rösta emot det.

Men alla andra svar ger en tydlig bild av hur de borgerliga partiernas företrädare ser på lösningen om hur vi får ungdomar utan utbildning och nyanlända i jobb. Men frågan är uppenbart för känslig för att Gotlänningens chefredaktör ska våga tala klarspråk.

”Det här förslaget ser jag inte att alliansen kommer att gå fram med” sa Emil Källström (C) till DI 5 mars angående det förslag som parterna på arbetsmarknaden lagt fram. Det är klarspråk.

När ekonomer och andra experter tydligt påtalar att sänkta ingångslöner för vissa grupper slår över även på andra gruppers löner vägrar borgerliga politiker och debattörer att förstå. Eller så förstår de men vägra berätta sanningen.

Till och med Svenskt näringslivs vd Carola Lemne säger, om än lite tyst, att sänkta ingångslöner för vissa grupper även påverkar andras löner. Men för de borgerliga gäller inte ekonomiska självklarheter om marknadens inverkan, på just sänkta ingångslöner.

När man läser måndagens ledare på Gotlänningen kan man också tro att det borgerliga förslaget dessutom ger högre lön än det förslag som parterna tagit fram.

Eva Bofrides beskrivning av taket på 21 000 kronor per månad, som de borgerliga föreslår, gör att man lätt kan uppfatta att det är det som blir lönen. Medan hon beskriver lönen i det förslag som arbetsmarknadens parter kommit fram till som 8 400 kr i månaden.

Sanningen är att en som anställs med det borgerliga förslaget om inträdesjobb inom vård- eller omsorg skulle få en lön på omkring 12 600 kr i månaden för en heltidstjänst, medan samma person i parternas förslag om etableringsjobb skulle få omkring 18 000 kronor i månaden för heltid. Före skatt. Så med de borgerligas förslag skulle en person som anställs inom vård eller omsorg få ut omkring 8 300 kronor efter skatt. Inkomsten blir cirka 150 kronor lägre efter skatt om vi tar en person ur de grupper som förslagen gäller och som får jobb på en bilfirma.

För en ensamstående med en hyra över 4 000 kronor i månaden innebär det att inkomsten hamnar under socialstyrelsens gräns för rätt till ekonomiskt bistånd. För en ensamstående med barn blir det ännu svårare att kunna överleva utan hjälp från socialtjänstens ersättningar eller bostadsbidrag.

Så med vilket förslag kan man leva på sin lön.