2017 går mot sitt slut och det är dags att titta tillbaka på vad som har hänt politiskt här på ön och i landet. Då det hänt rätt mycket blir det även en del två i morgon.
I början av året blev det upprört på den svenska landsbygden. Uttrycket skräpyta myntades av Stockholmsekonomen Kjell A. Nordström utifrån att han förutspådde en enorm tillväxt i huvudstaden och en avbefolkad landsbygd.
”Värmland och Gotland är typiska fall av skräpytor” säger Nordström enligt Veckans Affärer. ”Åker du dit kommer du hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit.”
Uttalande fick ett enormt genomslag och massiv kritik. Men jag tycker att det ligger en del i det han säger. Jag kan redan i dag se hur delar av landsbygden, samhällen och staden här på Gotland står och förfaller. Om ingen tar hand om fastigheterna och marken kommer de att se ännu värre ut framöver.
Men om någon tar hand om och utvecklar dem kan det bli riktigt bra. Se bara på den gamla stenindustrin på Furillen som verkligen tagits om hand. Framtiden behöver inte vara så mörk som Kjell A Nordström förutspådde.
M+SD=sant? Ja det kan man verkligen fråga sig efter att dåvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra sagt sig villig att samtala med Sverigedemokraterna. Frågan splittrade inte bara borgerligheten utan även Moderaterna själva.
Här på Gotland valde partiets gruppledare i fullmäktige, Simon Härenstam, att hoppa av. Något som upprörde partiets lokala ordförande och tillika riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson.
Härenstam skrev i ett pressmeddelande att hans ideologi låg närmare (S), (MP) och (V) än (SD) och enligt Skalberg Karlsson var det då förståeligt att Härenstam lämnade (M).
Almedalen blev en enorm snackis under det gångna året. Först var det priser för att hyra mark under veckan som uppmärksammades.
Den prissänkning som det beslutades om blev inte en prissänkning för alla. Speciellt de stora mediebolagen som haft extremt låga priser jämfört med de ytor de använt, drabbades hårt. Inte något bra sätt att skapa positiva rubriker på.
Men även att nazister blivit beviljade att hyra mark väckte ordentlig uppmärksamhet. Ingen ville ha dem där, men regelverken tillät inte att de kunde nekas rätt att hyra mark. Däremot blev de inte en del av det officiella programmet. Som om det inte räckte till blev det en märklig vända om var veteranbilar skulle få vara och när även el-cyklar förbjöds kändes det som om allt verkade gå fel.
Men det var ändå inte slut där utan en av de officiella programpunkterna ”tvingades”? också byta namn till mångas förvåning. När Almedalsveckan till slut startade var det lika välarrangerat som vanligt och återigen en succé.
Nu får arrangörerna ta med sig alla erfarenheter till 2018, som också är 50-års jubileum, så veckan blir ännu bättre.
Fastighetsaffärer är också något som diskuterats flitigt under 2017. I början av året var det mest hur dåligt fastighetsaffärerna kunde skötas av regionen, för att på slutet av året mer handla om varför fastigheter skulle säljas.
När det gäller försäljningen av fastigheten Kanonen 1, där bland annat Almedalsbiblioteket finns, och godkännande av att Gotlandshem skulle få sälja delar av sitt fastighetsbestånd, lyckade Centerpartiet och Liberalerna verkligen slå knut på sina egna svansar.
Det som var bra med försäljningen av Gotlandshems fastigheter var dåligt när det handlade om Kanonen 1 och tvärt om. En argumentation som blev riktigt konstig och visar på deras vilja att bara var emot, för att visa på någon form av politisk handlingskraft.
Regionledningen och politiker turnerade runt vår ö med information och samtal kring serviceutredningen. Samtalen gjorde att politikerna, men främst tjänstepersoner från regionen upptäckte det engagemang som finns på landsbygden.
Därför känns det så skönt att den rödgröna majoriteten spinner vidare på de kontakter de fått och drar i gång Landsbygdsutveckling 2.0. Om serviceutredningsturnén gav upphov till aha-upplevelser är det på tiden. För engagemanget har funnits länge och ett tydligt exempel på det är den succéartade fiberutbyggnaden på Gotland som helt riktigt vunnit pris på EU-nivå.
Där kan vi snacka om landsbygdsengagemang som fått fria händer och rätt stöd av regionen när det behövts. Bättre samarbete får man leta efter.