Halvårsskiftet 2010 trädde den omreglering i kraft som gjorde att monopolet för bilbesiktningen förpassades till historieböckerna. I propositionen skriver den dåvarande borgerliga regeringen följande angående varför omregleringen genomfördes:
”Regeringen är övertygad om att en omreglering har förutsättningar att skapa en väl fungerande marknad med effektiv konkurrens som
– främjar ett rationellt och kostnadseffektivt besiktningsförfarande
– bidrar till utveckling av ny kontrollmetodik
– leder till rimliga priser för besiktningstjänster
– innebär att tillgängligheten till besiktningsmöjligheter även fortsättningsvis är god i hela landet
– ger valfrihet och möjlighet för kunderna att påverka serviceutbudet.”
Under gårdagen rapporterade SVT om att Transportstyrelsen tagit fram statistik på hur prisutvecklingen varit för de olika bilbesiktningarnas kunder.
När reformen trädde i kraft var det genomsnittliga priset för en bilbesiktning 300 kronor. I dag är genomsnittspriset 450 kronor. Allt enligt SVT. Det är en femtioprocentig ökning.
Under samma period har konsumentprisindex stigit med ungefär sju procent enligt SCB. Det är en enorm skillnad.
Har verkligen omregleringen främjat ett rationellt och kostnadseffektivt besiktningsförfarande när priserna ökat så mycket? Och kan man verkligen påstå att priserna för besiktningstjänsterna nu är rimliga?
Om avvecklingen av monopolet bidragit till att utvecklingen av nya kontrollmetoder är svårare att veta. För utvecklingen har gått framåt på de sju år som privata bilprovningar funnits tillgängliga och oavsett omregleringen hade metoderna med all säkerhet utvecklats.
När det gäller tillgängligheten tycker jag att skrivningen i propositionen är extremt blygsam. Man kan undra om den borgerliga regeringen ens trodde på att tillgängligheten skulle öka. Skrivningen ger signaler om att de mer hoppats på att tillgängligheten inte skulle minska.
Hur det ser ut på fastlandet har jag ingen koll på, men här på Gotland har tillgängligheten ökat i och med besiktningsstationerna i Slite och Stånga. Det är en bra utveckling. Nu tvingas inte gotlänningar på norra och södra ön att ta sig till Visby för att besikta sina bilar.
Däremot är valfriheten ännu rätt begränsad. Här på Gotland finns bara två olika besiktningsbolag etablerade vilket inte ger någon större valfrihet.
Och någon påverkan på serviceutbudet blir knappast aktuellt förutom i Visby. För partierna i riksdagen är frågan om avregleringar mer en ideologisk fråga än en ekonomisk eller praktisk fråga. Den församlade borgerligheten och numera även SD ser privatisering som lösningen på det mesta.
Oavsett hur mycket fakta som talar emot en eventuell privatisering väger de problemen mindre än de som borgerligheten ser med monopol. Ni som följt mig vet att jag är skeptisk till avregleringar.
Posten är mitt bästa exempel och det exemplet har knappast blivit sämre under sommarens Postnord-debatt.
Frågan vi nu bör ställa oss angående omregleringen av bilprovningen är om vi tycker att en höjning av priserna med femtio procent verkligen är rimlig eller om omregleringen kan användas som ett dåligt exempel bredvid posten.