Debatten om en ny elkabel för strömförsörjning mellan Gotland och fastlandet är bra eller dålig har gått varm under sommaren här på Gotlands Folkblad. Ledande politiker har beklagat sig över beslutet att Gotland inte ska få en ny kabel för kraftöverföring, trots att den var utlovad. Den fristående krönikören och debattören Ingrid Thunegard har försvarat beslutet att inte bygga en ny elkabel.
Själv har jag försökt sätta mig in i frågan utan att egentligen få något klokt svar på varför en ny elkabel inte är bra. Hur kan en ny elkabel förhindra arbetet med att göra Gotland självförsörjande på fossilfri elkraft? Visst sker många bra förändringar under bilan, men riskerna med att Gotland isoleras och får elbrist, innan allt det nya är på plats bör väl också tas med i debatten.
Skulle utvecklingen dessutom gå så bra att Gotland får ett överskott, så är det väl bra att det överskottet också kan föras över till andra delar av landet?
Gotland är en mycket bra plats att pröva nya saker på. Att göra Gotland till försöksområde för att undersöka möjligheten till att bli självförsörjande på fossilfri elkraft är en utmärkt idé.
Förutom de fantastiska yttre omständigheterna med mycket sol och vind är gotlänningarnas vana att klara sig själva genom egna fiffiga lösningar en bra början. Småskaliga lösningar och samarbeten, som sällan uppstår i andra delar av landet, är vanligt förekommande på ön.
Jag kan också se en framtid där den elintensiva kalk- och cementindustrin är med och hjälper till med att utvecklar olika nya miljövänliga lösningar. Redan i dag används en del av spillvärmen från Cementas ugnar till produktion av el. Varför skulle inte Cementa, eller för den delen de övriga kalkindustribolagen, vara intresserade av att kunna utveckla andra miljövänliga idéer tillsammans med andra aktörer på Gotland?
Gotland har redan i dag möjligheten att vara självförsörjande på elkraft genom vind och solkraft. Problemet är den variation som väder och årstider medför. Vi behöver med andra ord skaffa möjligheter till att lagra den el som inte förbrukas soliga och blåsiga dagar för att kunna använda den när vädret är mindre gynnsamma. Den tekniken finns inte i dag för så stora mängder.
Batteritekniken har utvecklats explosionsartat den senaste tiden. Mycket tack vara elbilsindustrin. Men batterierna är inte tillräckligt stora för att lagra de mängder som är aktuella. Dessutom är batteritillverkningens miljöpåverkan ifrågasatt då batterier innehåller ämnen som inte är så bra för miljön, varken i sig själva eller under tillverkningen.
Ett annat sätt att lagra el eller energi går ut på att tillverka vätgas av den överflödiga elkraften. Vätgas är den vanligaste gasen i vår luft och vid tillverkning i bränsleceller blir utsläppen bara rent vatten.
I onsdagens Gotlands Tidningar kunde vi läsa om hur ägarna av Gangvide Farm i När planerar att starta upp ett vätgasprojekt. Ett projekt som kommer bli riktigt intressant att följa.
För att Gotland ska kunna bli helt självförsörjande är det också viktigt att elnäten anpassas för den småskalighet som krävs.
Men hur en ny elkabel kan vara ett hinder för att utveckla Gotland till fossilfri självförsörjning av elkraft har jag inte riktigt förstått.