Allt är inte regionens ansvar

Ansvar. Regionen får ofta obefogad kritik för saker de inte ens är ansvariga för.

Ansvar. Regionen får ofta obefogad kritik för saker de inte ens är ansvariga för.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2018-01-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ibland kan man tro att regionen skulle vara skyldig till allt. Oavsett om det är regionens fråga eller inte så blir det deras fel om man ska tro de kommentarer man hör och läser.

När anmälningen om den eventuellt svartbyggda kojan i Visby kommenteras, undrar folk vad regionen håller på med som om det var den som skulle ligga bakom anmälningen.

Sanningen är att regionen har tagit emot en anmälan om svartbygge och utreder den. Vad annat ska de göra när det gäller att ta ansvar för den myndighetsutövning de har att utföra.

När bilar kör av länsvägar på grund av halkan får också regionen skulden för att sanda dåligt. Sen när har regionen uppdraget att sanda länsvägarna?

Mig veterligen är det Trafikverket som ansvarar för sandning av länsvägar. Även när det gäller den sjöräddningshelikopter som varit stationerad på ön har regionen fått sina slängar av ovett, men även där är regionen helt utan skuld.

Problemet jag ser är inte bara att folk har dålig koll på vem som ansvarar för vad och då bara på ren rutin skyller allt ont på regionen. Problemet är att så få bryr sig om att rätta till felaktigheterna.

Häromdagen dök det upp ett inlägg i mitt Facebook flöde. Någon var arg över Romabadets öde och tyckte att regionen inte skulle starta nya projekt tills Romabadet åter var i drift. Dessutom var projektet inriktat mot turism och enlig den som skrivit inlägget borde den fasta befolkningen gå före.

Projektet som ställdes mot Romabadet var en cykelpark och i kommentarerna ondgjorde man sig över att allt skulle hamna i Visby. Men cykelparken, som det hänvisades till, ligger inte i Visby, utan i Slite, och har inte fått några större bidrag av regionens verksamhetspengar, om ens några, då det drivs av en privat entreprenör. Men bara att skylla på regionen ger gilla-klick i sociala medier och kan man också få in staden/landet perspektivet och en möjlig konflikt mellan gotlänningar och turism så blir det succé även om det är helt fel.

Vi mot dem skapar känslor, vilket är naturligt, men när känslorna rörs upp på helt felaktiga grunder blir det aldrig bra.

I helgen informerade regeringen om att de vill inrätta en ny myndighet för psykologiskt försvar.

Uppgifterna om att främmande makt har försökt påverka valrörelser runt om i världen genom att sprida uppgifter med låg eller ingen sanningshalt för att spä på de splittringar som finns mellan olika grupper i samhället har nu också fått regeringen att agera med än större kraft än tidigare.

”Det finns en uppenbar risk att utomstående vill blanda sig i hur vi fattar våra beslut”, sa statsminister Stefan Löfven (S) i samband med tillkännagivandet.

Ett av uppdragen för myndigheten för psykologiskt försvar är enligt Löfven att eventuella påverkanskampanjer ska kunna identifieras, analyseras och bemötas.

Det är just bemötande som är viktigt, för det kommer alltid att spridas osanningar oavsett om det är med flit eller om det sker av ren okunskap.

Då är det viktigt att vi alla är med och bemöter de felaktigheterna så tidigt som möjligt. Annars kan vi få ett ännu mer polariserat och hätskt samhällsklimat framöver.