I riksdagen håller Centerpartiets Annie Lööf emot att Sverigedemokraterna ska få ett inflytande över politiken. Här på Gotland har hennes partikamrat och tillika partistyrelseledamoten Eva Nypelius istället gett SD ett stort inflytande över politiken. Detta genom att bilda ett minoritetsstyre som hittills inte försökt förankra frågor med andra partier. Något som i går under regionfullmäktige ledde till att SD fick igenom sin politik i samtliga frågor som de tog ställning i under votering. Detta medan alliansminoriteten och det rödgrönrosa samarbetet ”bara” fick igenom hälften av de frågor som blocken var oense om. Så snacket om att SD inte har något inflytande är hittills helt fel.
Gårdagens möte blev annars en diskussion om vart ansvaret för nämndernas oförutsedda utgifter skulle läggas och vilka följder olika beslut skulle få.
Överförmyndarnämnden, socialnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden hade alla begärt tilläggsanslag för de underskott som utgifter de inte har blivit budgeterade för och som nämnderna inte ens haft möjlighet att kunna påverka har skapat. Den ledande alliansminoriteten vill lägga allt ansvar på nämnden av princip. Medan den rödgrönrosa oppositionen anser att det är fullmäktige som har och ska ta ansvaret när nämnderna gjort allt vad de kunnat för att undgå underskott, men inte lyckats.
Bägge blocken pratar om helheten, men den borgerliga helheten stannar vid nämnden. Nämnden måste se till helheten och hålla sin budget, uppfattar jag att de menar. Detta medan den rödgrönrosa oppositionen ser att regionens prognos pekar mot ett överskott på över 200 miljoner kronor när underskotten är medräknade. Varför då inte ge nämnderna rätt att dra över de miljoner de inte kunnat undgå att få i underskott. För vad skulle ett avslag innebära? Måste nämnden spara in pengarna på de få veckor som är kvar av året? Hur ska det i så fall gå till? Vad händer annars? Kommer nämndens ledamöter inte att få ansvarsfrihet? Kommer ledamöterna bli personligt ansvariga? Eller är det, som någon nämnde, bara retorik och signalpolitik utan vare sig ljud, ljus eller vibrationer? Trots många frågor om detta fick vi inga svar från regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius.
En budget är en kvalificerad gissning, och kan slå fel. Men när det blir fel är det ganska korkat att fortsätta göra fel för att det skulle vara mot principerna att göra rätt. Speciellt när en fortsättning att göra fel kommer att drabba samhällets svagaste. De som behöver hjälp av gode män, de som behöver hjälp genom LSS och de som blir sjuka. Nu ansåg SD att ensamkommande barn och LSS var tillräckligt svaga grupper för att få deras stöd, medan de som är i behov av gode män och de som behöver sjukvård inte var tillräckligt svaga grupper för att behöva få de extra pengarna överförmyndarnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden begärt.
Under gårdagens fullmäktige blev det också tydligt att den nya alliansminoriteten sätter principer före företagarnas möjligheter till kompetensförsörjning. Detta genom att inte vilja ge de 2 miljoner kronor som Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden vill ha för att kunna hålla upp tempot med startandet av ett teknikcollage på Gotland.
Visst principer är viktiga, men när de drabbar de svagaste eller hindrar företagen att lösa deras största utmaning känns det inte särskilt klokt. Men det är väl så det nya politiska ledarskapet ser ut här på ön.