Hur viktig Almedalsveckan egentligen är för Gotland är nog svårt att förstå, men att den är viktig, det vet vi. Vissa företag har hela 80 procent av sin årsinkomst under politikerveckans åtta dagar. De senaste årens negativa rubriker har satt fokus på de utmaningar som vi alla, men mest arrangören, står inför.
Nu kanske någon protesterar och inte känner sitt ansvar, men i slutändan påverkar veckan oss alla positivt med de intäkter och alla arbetstillfällen som den genererar.
I onsdags hölls det ett möte angående veckan och de utmaningar som finns. Den stora utmaningen är kostnaderna för boende.
Då veckan är intensiv och de som jobbar under veckan har långa och tuffa arbetsdagar vill de ha boende i närheten. Närheten till Almedalen och innerstaden är inte lika viktig för besökarna.
Tillgången till bostäder i nära anslutning till Almedalen är av naturliga skäl begränsad vilket lett till att uthyrare kan ta ut fantasipriser och ställa märkliga villkor. Tillgång och efterfrågan styr som bekant en oreglerad marknad.
I en artikel i Gotlands Tidningar i går hade entreprenören Staffan Kjällman några idéer för att öka utbudet av övernattningsmöjligheter. Han föreslog bland annat att Gotlandshem skulle ge sina hyresgäster möjlighet att hyra ut i andra hand, något som redan är möjligt till stora delar, och att stora fartyg med möjlighet till boende kunde finnas tillgängliga vid kryssningskajen.
När det gäller Gotlandshem så har de av goda anledningar begränsat möjligheten för andrahandsuthyrning i innerstaden, nyproducerade lägenheter och studentlägenheter. Däremot är så kallad sommaruthyrning tillåten i Gotlandshems övriga hyresbestånd utan att det behövs tillstånd.
Det rör sig om mer än 3 500 lägenheter i Visby, innanför färjeleden och 377 på Terra Nova, där uthyrning är helt möjlig och har varit det under lång tid. Så där finns det då ingen större potential till att öka på utbudet.
Då är jag mer positiv till att Staffan Kjällmans andra idé, stora fartyg med boende, kan ge utdelning. 2014 användes Viking Lines kryssningsfartyg MS Cinderella som extrabostäder under Almedalsveckan.
Den tillförde då 849 bäddar. Nackdelen var att boendet var villkorat med en hel kryssning och att bara hyra hytt under politikerveckan var inte möjligt.
Men tänk er att kryssningskajens ena plats upplåts till ett stort kryssningsfartyg som extra hotellmöjlighet under Almedalsveckan där mellan 1 500 och 3 000 bäddar finns tillgängliga. Samtidigt som ett eller två fartyg i MS Cinderellas storlek får plats i inre hamnen så är ytterligare 1 600 bäddar möjliga. Då finns det möjlighet att öka kapaciteten av hotellbäddar med upp emot 100 procent.
Men här finns också risken att näringen själv sätter käppar i hjulet för ett större utbud. Redan den lilla konkurrens som campingen på Galgberget skapade gav upphov till protester. Hur skulle de reagera om antalet bäddar ökade med över 4 000 stycken?
Som ni märker är detta en balansgång mellan olika viljor, där inte ens besöksnäringen är överens mellan sina olika näringar.
Men för att Almedalsveckan ska kunna överleva och utvecklas på ett bra sätt behöver vi alla komma överens om att de höga kostnaderna som främst utställare drabbas av är ett problem som måste lösas.