Under förra måndagens regionfullmäktigemöte, 18/6, så diskuterades frågan om vad som skapar regional utveckling. Detta startade under diskussionen om hur mycket pengar det behövs för att jobba bättre med det regionala utvecklingsprogrammet.
Den rödgröna majoriteten föreslog 2,5 miljoner kronor medan den borgerliga majoriteten hänvisade till sitt budgetförslag där de föreslår 6 miljoner kronor för allt tillväxtarbete.
I debatten menade Liberalernas Johan Thomasson att skillnaden i pengar också visar skillnaden i vilja. Nu blandades det då äpplen och päron då de pengar som föreslogs inte gällde samma områden, men Thomasson har en poäng. Viljan att satsa på något syns i de medel som man vill tilldela verksamheten.
När debatten övergick till budget för 2019 fick Thomasson tillbaka sitt uttalande då hans Liberalerna tillsammans med sina borgerliga kamrater har 37 miljoner kronor mindre till välfärdsverksamheterna. Ordväxlingarna blev nu intressanta då man från de borgerligas håll menade att deras satsning på regional utveckling leder till fler jobb och därmed mer skatteintäkter till välfärden.
Isabell Enström (MP) kontrade med att de rödgrönas satsningar på vård, skola och omsorg skapar förutsättningar för fler invånare och därmed mer skatteintäkter. Enström påpekar också att de satsningar som nu görs på utbildningar till de bristyrken som finns är avgörande för tillväxten.
Bägge sidorna har poänger i vad de säger. Bättre förutsättningar för regional utveckling kan absolut ge fler jobb. Bra vård, bra skolor och bra omsorg ger också förutsättningar för fler invånare då många som tänkt sig flytta, bland annat, ser på hur välfärden fungerar på de tilltänkta flyttorterna. Bägge satsningarna är också beroende av varandra.
Oavsett hur bra den regionala utvecklingen blir kan vi inte få fler personer att flytta hit utan att den välfärdsservice som regionen tillhandahåller är av hög klass. Samtidigt måste jobben finnas här för att få personer i arbetsför ålder att flytta hit. Men hur skapas då jobben?
Från borgerligt håll hävdar man att det är företagen som skapar jobben och visst stämmer det till viss del. Men oavsett hur många som driver företag eller hur många företag det finns skapas det inga jobb om företagen saknar kunder.
Men företagen behöver också kompetent arbetskraft, precis som Isabell Enström var inne på under fullmäktigemötet. I dag har gotländska företag mer bekymmer med att kunna leverera de order som de får, än motsatsen. Bristen på rätt arbetskraft är det enskilt största problemet. Då är det viktigare att regionen avsätter pengar till välfärdsservice, för att göra oss attraktiva som bostadsort. Då är det viktigare att regionen skapar förutsättningar för att fler bostäder byggs, så personer från andra delar av världen kan bosätta sig här.
Men då är det också viktigt att vi satsar på de som redan bor här genom att få hit utbildningar till de bristyrken som finns, så vi gotlänningar slipper flytta för att kunna ta de jobb som redan finns här på ön, men där det saknas rätt kompetens.