Cementa är tydligen den industrianläggning som släpper ut näst mest koldioxid i Sverige. Åtminstone enligt den lista som Naturvårdsverket sammanställt, som helagotland.se skrev om i går.
Jag är inte förvånad. Att framställa cement är mycket energikrävande. Och Cementas fabrik i Slite producerar 60 procent av all den cement som används i Sverige.
Men jag undrar ju lite över syftet med listan. Cementproduktionen blir ju näppeligen mer miljövänlig om den framställs vid många små fabriker (som inte kvalar in på en ”topplista”) istället för en stor. Tvärt om, faktiskt. Om syftet är att peka ut miljöbovar så borde man väl snarare jämföra olika cementtillverkare, och ställa utsläppen i relation till produktionsvolymen. Och Cementa påstår åtminstone att Slitefabriken är en av världens bästa enheter för cementproduktion ur miljösynpunkt.
Naturligtvis måste man också ständigt försöka minska cementproduktionens konsekvenser för miljön. Så sker också, både av ekonomiska skäl och av miljöhänsyn, genom teknologisk utveckling och nya processer.
Nya former av stål och armering kan göra att det behövs mindre cement i exempelvis en bro.
Nya energikällor kan göra att det behövs mindre fossila bränslen i cementproduktionen.
Återvinning som råvarukälla kan göra att ingreppen i naturen minskar. Som när Cementa började använda masugnsslagg som insatsvara för cementfabriken i Slite. Vilket minskade behovet av nybruten kalksten, men även utsläppen av koldioxid.
Koldioxiden är ett globalt problem. Klimatproblemen känner inga gränser. Ingenting är vunnet – och mycket förlorat – om vi minskar koldioxidutsläpp i Sverige på ett sätt som skapar ännu större utsläpp av samma växthusgas i andra länder.