I veckan toppade Solna kommun Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. I torsdags toppade Solna även tidningen Dagens Samhälles ranking av hur kostnadseffektiva kommunerna är.
Gotland blev 248:a av 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking. Och 286:a i Dagens Samhälles.
Om Solna verkar väldigt välskött, vad är då Gotland?
Hur kan Gotland bli 286:a? Beror inte det på några speciella gotländska faktorer, som missgynnar Regionen i en jämförelse med Sveriges kommuner?
Nej. För varför finns det då kommuner i Norrlands inlands avfolkningsbygd som klarar sig bättre än Gotland i jämförelsen? Dagens Samhälle har tagit fasta på den standardkostnad som en kommun borde ha, med tanke på ålderssammansättning med mera, och jämför den standardkostnaden med det verkliga utfallet. Kommunerna rankas efter det procentuella utfallet, utan hänsyn till kvaliteten.
Mätt på detta sätt är Region Gotlands verksamheter dyrare än de borde vara. Speciellt förskolan och grundskolan.
Förskolan är 27,9 procent dyrare än den borde vara, vilket placerar Gotland på 282:a plats i den delrankingen.
Grundskolan är 22,4 procent dyrare än den borde vara, vilket ger Gotland 284:e plats.
Brittis Benzler (V), som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, intervjuades på helagotland.se i går. Och det är ju nämnden med ansvar för grund- och förskola. Hon försökte förklara Gotlands placering i rankingen.
– Det finns två stora orsaker till att vi inte är kostnadseffektiva. Det ena är att vi har en otroligt småskalig organisation när det gäller skolor både i Visby och på landet. Vi har för många ställen med för få barn, och det blir ineffektivt.
– En annan orsak är att vi har höga ambitioner. Vi tycker det är viktigt att ha bra förskolor och samma sak gäller grundskolorna.
Men hur går det med de höga ambitionerna? I onsdags kommenterade Benzler siffror från Skolverket, som även de visade att Gotlands skolor är jämförelsevis dyra.
– Jag har inte tagit del av mätningen än men förskolan och skolan är en jätteviktig del av samhället. Det är positivt att vi är en kommun som har råd att satsa.
– Sen borde vi ha bättre resultat när det gäller gymnasiekompetens exempelvis. Det pågår ett intensivt utvecklingsarbete för att förbättra både hur eleverna mår och rent resultatmässigt.
Ursäkta mig, men hur kan hon yva sig över Gotlands satsningar samtidigt som hon beklagar sig över att resultaten är för dåliga? Är inte detta en perfekt beskrivning av ineffektivitet? Vad tjänar satsningen till om man inte får valuta för pengarna?
För övrigt var det Brittis Benzler som var ordförande i nämnden även när Region Gotland bestämde sig att ignorera budskapet från öns rektorer och prioritera skolans geografiska utbredning över ön snarare än kvaliteten.
Det är inte så egendomligt att Region Gotland har hög skattenivå, men ändå svåra underskottsproblem.