Vi behöver budbärare

Kirurgtejp? I så fall väldigt felanvänd.

Kirurgtejp? I så fall väldigt felanvänd.

Foto: Alvaro Barrientos

Ledare Gotlands Allehanda2017-03-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hyrsjuksköterskan Mikael Karlsson tror att det är hans synpunkter på arbetsmiljön – avgivna både internt och externt – som gör att han inte längre anlitas av Region Gotland. En rimlig teori, som framfördes i P4 Gotland i går.

Men vad trodde han skulle hända, kan man då fråga sig. Klart det slutar på det viset. Även om Region Gotland lider av personalbrist, så kan man väl ändå avstå ifrån just den inhyrda personal som gjort sig besvärlig och misshaglig.

Men att det inte är oväntat, gör det ju inte oproblematisk. Jag misstänker att inhyrd personal, åtminstone på en het marknad, kan kosta på sig att vara frispråkig och påtala missförhållanden och brister, när det är särskilt påkallat. Man får betala ett pris, om kunden bestämmer sig för att fimpa budbäraren. Men å andra sidan finns det gott om andra sjukvårdshuvudmän som behöver en rörlig hyrsjuksköterska. Bränner du en bro så finns det många andra.

Men hur ska Region Gotlands fast anställda personal i vården reagera? Är de bofasta på Gotland har de inte så många andra arbetsgivare att vända sig till. En tillsvidareanställd har en mycket starkare ställning än tillfälligt anlitad hyrpersonal. Men den arbetsgivare som inte gillar klagomål och offentlig kritik kan ju försura livet även för fast anställda. Även om man inte omedelbart får sparken, så kan det fortfarande straffa sig om man har en arbetsgivare som inte är förmögen att acceptera kritik ens när den är konstruktiv.

Hur öppenhjärtiga vågar sjukvårdspersonal vara på Gotland?

Jag har vid några tillfällen publicerat brev till ledarsidan från vårdpersonal med kritik mot vården och hur den är organiserad och styrd. Det är väl ingen slump att dessa brev varit undertecknade antingen av en stor grupp läkare i chefsställning eller av pensionärer.

Vi lär inte få en god debatt eller ens god information om tillståndet i sjukvården på Gotland, om den grupp som är mest insatt och involverad känner att den är belagd med munkavle. Och det är ju ännu mer problematiskt om de känner denna munkavle strama, när de aldrig får återse en hyrsjuksköterska som vittnat om bristerna på ”det mest kaotiska uppdrag jag varit på”.