Vem ska vi röst på för att slippa storregionen?

Munsbit. Men permanenta konsekvenser. För pumpan.

Munsbit. Men permanenta konsekvenser. För pumpan.

Foto: ROBERTO PFEIL

Ledare Gotlands Allehanda2016-07-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inte blir det någon folkomröstning i regionfrågan på Gotland. Det var tyvärr tydligt när politikerna fick frågan på GA:s regionala debatt på fredagen i Almedalsveckan. Det tycker jag är synd. Rent av upprörande. Kommunala folkomröstningar brukar hållas om man överväger att slå ihop eller splittra kommuner. Och riksdagen har ju röstat för att befolkningens önskemål och synpunkter ska beaktas vid ändringar av regioner och landstingsindelning. Men det verkar regeringen strunta i. För då skulle det inte bli några nya regionindelningar för Gotland eller Norrland eller Halland eller Värmland. Ja ingenstans, troligen. Storregionerna är ett byråkrat- och elitprojekt.

Jag är inte nödvändigtvis en vän av folkomröstningar i allmänhet, i politiska sakfrågor. Folkomröstningarna om exempelvis högertrafik och kärnkraft var inte välbetänkta.

Men när det gäller konstitutionella frågor och frågor som har bäring på demokratin och dess funktionssätt, då tycker jag att folkomröstning är ett anständighetskrav i en demokrati. Som vid folkomröstningarna om EU-medlemskapet och om deltagandet i valutaunionen.

Vart fjärde år (minst) röstar vi om vilka politiker som ska fatta beslut under mandatperioden. Det gäller både riksdagen och regionen. De får förtroendet under fyra år, innan det är dags att möta väljarna och deras dom igen.

Men exempelvis EU-frågan handlade inte om att rikspolitikerna ville ha förtroendet för fyra år. De ville permanent lämna en del av makten till en ”högre” nivå – EU – vars kommission inte ens är demokratiskt utsedd. Då är en folkomröstning VERKLIGEN motiverad.

En majoritet av Gotlands politiker (tycks det) vill nu ge upp Region Gotlands status och lämna makt vidare ”uppåt” i viktiga frågor, till en ny storregion inom vilken Gotlands inflytande med nödvändighet blir litet. Även detta vore en förändring som är avsedd att vara permanent.

Jag tycker att gotlänningarna borde ha ett avgörande inflytande över om deras region ska upplösas och reduceras till en vanlig kommun utan inflytande exempelvis över sjukvården och länstrafiken. Hur går det förresten med regionala inrättningar som Gotlandsmusiken?

En folkomröstning skulle dessutom ha den välgörande inverkan att politiker som regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) tvingas vässa sin outsägligt trubbiga argumentation om varför gigantiska storregioner vore så mycket bättre än mindre regioner som samarbetar med varandra. Utan samarbete mellan storregionerna får vi bara nya konstgjorda gränser som hindrar effektiva lösningar. Region Skåne samarbetar exempelvis i dag med Halland, Kronoberg och Blekinge. Det är samarbete som riskerar att kapas om Halland tvingas ihop med Västra Götaland och Värmland samtidigt som Kronoberg tvingas ihop med Östergötland och de andra Smålandslänen och, kanske, Blekinge.

Hittills har jag inte hört ett enda argument som övertygar mig om att Gotland kan vinna en enda sak genom en storregion, som inte kan lösas bättre genom samarbeten över den existerande regiongränsen.