Världens risigaste käk?

Bett. Med risktillägg?

Bett. Med risktillägg?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare Gotlands Allehanda2015-10-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det senaste hälsolarmet rör riset och den arsenik som kan finnas i det. Speciellt riskakor kan tydligen ha en för hög arsenikhalt, varför Livsmedelsverket nu avråder från att servera riskakor till barn upp till förskoleåldern. Arseniken kan ge en förhöjd risk för cancer. Men samtidigt säger verket att det inte är någon risk att äta risprodukter några dagar i veckan.

Låt mig ge riskerna förknippade med ris ytterligare ett perspektiv. En av världens stora riskonsumenter är Japan, rankad som den åttonde i världen. Tittar man på riskonsumtionen per capita i Japan jämfört med andra länder, så är den rätt mycket lägre än verkliga storkonsumenter som Thailand och Bangladesh. Men Japan ligger inte alls långt efter Kina och Indien.

Riskonsumtionen per capita i Japan är mer än tio gånger högre än inom EU.

Så man kan ju förstå om Japan ägnar de nya rönen om ris och arsenik ett stort intresse.

Men samtidigt: Världshälsoorganisationen WHO:s ranking av den förväntade medellivslängden i världens länder toppas av – Japan! Långt före Sverige och Norge på en delad niondeplats. Och ännu längre före Finland (delad 19:e) och Danmark (delad 29:e).

Att Japan ligger så bra till kan naturligtvis vara trots snarare än tack vare risätandet – kanske beror det på i övrigt väldigt hälsosamma matvanor – men risets hälsorisker ska i varje fall inte överdrivas.

Apropå risker med vår kost vill jag tipsa om ett klipp ur BBC:s program QI. (Hittas här: https://goo.gl/ZMn4Hz) Komikern David Mitchell får ett mycket roande utbrott när en av hans medtävlare hävdar att det inte bara är igelkottar som inte bör serveras bröd och mjölk. Bröd och mjölk bör inte konsumeras av människor heller. Fritt översatt säger Mitchell bland annat:

– Vi har druckit mjölk och ätit bröd i evigheter. Varför är det plötsligen ett jätteproblem? Åh, vi borde egentligen bli 250 år gamla men vi glufsar i oss giftig mjölk och giftigt bröd hela tiden så vi klarar oss knappt till 98-årsdagen.

Som vanligt gäller det att behandla hälsolarmen med samma balans och återhållsamhet som sin egen diet.

För övrigt vill jag göra Livsmedelsverket sällskap och varna för riskakor. Men i mitt fall beror det inte på arseniken utan på att de smakar kartong. Och lite roande är det ju att det är mer arsenik i fullkornsris än i polerat vitt ris.