Varför vill S stoppa dem som bygger landet?

Tio minuters övertid? I sossarnas sköna nya värld i en parallell verklighet.

Tio minuters övertid? I sossarnas sköna nya värld i en parallell verklighet.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-04-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En socialdemokratisk statsminister sparkade en miljöpartistisk minister. Det var gårdagens stora ämne på rikets ledarsidor. Men inte på Folkbladets S-märkta ledarsida i GT. Där förbigicks ämnet helt och hållet. Inte en stavelse. Erik Fransson valde istället att ägna sig åt ett ämne som väl sammanfattades av rubriken: ”Dags nu att införa sex timmars arbetsdag”. Med bibehållen lön, kan tilläggas.

Verkligen? Vad leder honom till den slutsatsen? Kan det vara Region Gotlands ekonomiska problem och svårigheter att skrapa ihop pengar till den personal man redan har? Eller det stigande konkurrenstryck nationer och företag emellan som globaliseringen innebär?

Man hade väl kunnat le i mjugg om det inte vore för en annan sak Fransson påpekar. Att Socialdemokraterna på Gotland faktiskt hållit årsmöte och fattat beslut om att pröva det här med sex timmars arbetsdag inom någon del av Regionens verksamhet. Kanske på äldreboendet Pjäsen. Om S planerade experiment på Gotland drar jag samma slutsats som då Göteborgs stad började med liknande försöksverksamhet:

”Jag tippar att testet kommer att visa att arbetsveckan minskar till 30 timmar. Samt att personalkostnaderna ökar med 33 procent. Om man inte låter omvårdnaden försämras.”

Men Socialdemokraterna i Stockholm är dock inne på samma väg som de riskvilliga sossarna på Gotland. Och de andra rödgröna partierna driver ju sedan länge samma fråga.

Socialdemokraterna på Gotland är det stora partiet i den styrande rödgröna koalitionen. De borde vara medvetna om Regionens utsatta ekonomiska läge. Men det hindrade tydligen inte årsmötet att fatta ett verklighetsfrånvänt beslut.

Somliga har försökt räkna på konsekvenserna av att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. För några år sedan fick Reforminstitutet ett sådant uppdrag av Expressen och kom fram till att det skulle kosta 252 miljarder kronor. Men en sådan åtgärd skulle naturligtvis också få dynamiska effekter som påverkar Sveriges utveckling exempelvis när industrins och andra konkurrensutsatta branscher får svårare att hävda sig. Sex timmars arbetsdag vore ett totalt vågspel inte bara med välfärden utan med hela vårt välstånd.

Ansvarsfulla människor funderar mer över hur man ska kunna förlänga den tid under vilken medborgarna ägnar sig åt välståndsskapande arbete, bland annat genom att ge äldre incitament att fortsätta arbeta även efter det datum då de skulle kunna pensionera sig om de ville. Men samtidigt fnular Socialdemokraterna på hur man skulle kunna arrangera samhället så att de som producerar nyttigt arbete, ska ägna mindre tid åt detta.

Samma dag som Erik Franssons ledare publicerades i GT, så publicerade GA en insändare från Gotlands S-märkta riksdagsledamot Hanna Westerén om hur det är dags att skrota överskottsmålet i statsbudgeten. Och de unga sossarna i SSU skickade ut ett pressmeddelande om det tema som man tänker demonstrera under första maj, nämligen:

”Vi bygger landet”.

Nej, det är det andra som gör. Så länge ni inte lyckas sätta stopp för det.